• Посилання скопійовано

Використання працівником авто підприємства за кордоном

Працівник підприємства на службовому авто виїхав до Польщі, знаходиться там та дистанційно працює. Планується імпорт товару. Як документально оформити використання даного авто в ділових цілях, проведення ТО, заправку та інше. Оформлювати довгострокове відрядження чи відкривати філію?

Відрядження

Максимальний можливий строк відрядження за кордон для працівників приватних підприємств законодавством не обмежений. Тому такий строк може бути будь-який. Про це ми писали тут.

Тому перебування працівника за кордоном підприємство може оформити, як закордонне відрядження. Про оформлення відрядження ми писали тут. Якщо працівник направляється у закордонне відрядження на службовому авто, про це зазначається у наказі на відрядження. Компенсація витрат працівнику зв’язку зі службовим відрядженням, у тому числі на проїзд, передбачена ст. 121 КЗпП.

Юридичні особи - резиденти, представництва юридичних осіб-нерезидентів, які мають власні транспортні засоби (орендують, фрахтують), мають право використовувати готівкову іноземну валюту з поточних рахунків для здійснення розрахунків з оплати експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном (п. 43 Положення №2).

Оплата витрат у відрядженні, включаючи придбання пального, проведення ТО тощо може здійснюватися і з використанням платіжної картки – електронного платіжного засобу. Заборони чинне законодавство не містить.

Оформляють роботу авто у відрядженні, включаючи використання пального, так само, як і при роботі авто за основним місцем роботи. Нормативні документи порядок такого оформлення не регламентують, тому визначається він самостійно підприємством.

Але кожне відрядження має закінчуватися поверненням до місця основної роботи і звітування за витрачені кошти. Про особливості звітування можна почитати тут.

 

Відкриття філії

Звісно, що підприємство резидент України може відкрити філію за кордоном. Про особливості ми писали тут.

Створення за кордоном філії відбувається відповідно до законодавства держави, на території якої буде розташовано філію.
Поряд з цим підприємство має внести дані про зарубіжну філію до своїх реєстраційних даних і взяти на облік у податковій.

Закордонну філію необхідно взяти на облік в податковій за місцем обліку юрособи – незалежно від того, буде він сплачувати податки в Україні чи ні (пп. 1.3, 8.4 Порядку №1588). Взяття на облік здійснюється шляхом подання податковій повідомлення за формою № 20-ОПП.
Закордонну філію можна виділити на окремий баланс (див. п. 5 ст. 8 Закону про бухоблік). Але можна і не виділяти на окремий баланс.

Доходи філії оподатковуються за правилами, установленими законодавством України та країни, де розташована філія. Якщо ж з іноземною державою, де розташована філія, укладено угоду про уникнення подвійного оподаткування, тоді застосовуються її норми.

Якщо філія сплатила податки за кордоном, то вони можуть бути зараховані в рахунок сплати податку в Україні головним підприємством, згідно з пп. 141.4.9 ПКУ.

Причому філія не є окремим платником податку на прибуток. Наслідки її діяльності враховуються в загальних показниках діяльності підприємства, яке є платником податку на прибуток (див. пп. 133.1.1, пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо працівник такої філії отримуватиме зарплату, вона оподатковуватиметься за правилами країни, де розташована філія. Але відповідним договором про уникнення подвійного оподаткування між Україною і країною, де розташована філія, можуть встановлюватися особливості оподаткування зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»