• Посилання скопійовано

Перехід виплати зарплати готівкою на виплату зарплати через банк

ФОП II групи має двох найманих працівників. З наступного року є необхідність перейти на безготівкову виплату зарплати. Якими документами це оформити? Якого змісту має бути заява працівника? Чи складати розрахункову відомість без графи "Підпис про одержання"? Яке має бути призначення платежу при перерахуванні зарплати на картку працівників?

Перехід на виплату зарплати працівникам на банківські картки є зручним способом розрахунку.

Зазвичай, на практиці, якщо у підприємця працює маленька кількість найманих працівників, то зарплату перераховують на особисті банківські картки працівників без оформлення «зарплатного проєкту» та укладання договору з банком.

Відповідно до ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці, за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Заява пишеться на ім’я роботодавця з зазначенням від ПІП працівника та ІПН, формулювання самого змісту може бути наступним: «Прошу здійснювати виплату заробітної плати на мій банківський рахунок за наступними реквізитами...(назви банку, ЄДРПОУ, рахунку одержувача, номеру картки тощо)».

 Складати розрахункову відомість більше не потрібно, тому що вона складається тільки у разі виплати зарплати готівкою.

Для перерахування працівнику заробітної плати на його бакнівський рахунок роботодавець має сформувати платіжне доручення на перерахування коштів із поточного рахунка на відповідний рахунок працівника. Призначення платежу може бути такого змісту: «Виплата заробітної плати за січень 2022 року, ІПН 22222444444, карта №1111 2222 3333 4444, Петренко Петро Петрович, всі податки сплачені». Формулювання призначення платежу може бути різним залежно від банку, в якому відкритий рахунок працівника. Працівник може самостійно дізнатися про це у своєму банку та надати цю інформацію роботодавцю.

Для того, щоб банк перерахував зарплату на рахунок працівника, спочатку потрібно сформувати платіжні доручення та сплатити ЄСВ в сумі не менш ніж 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, ВЗ та ПДФО, оскільки банк не прийме платіжки на перерахування зарплати без сплати зарплатних податків (п. 3.9 і п. 3.10 Інструкції про безготівкові розрахунки №22, пп. 168.1.2 ПКУ).

Нагадаємо, за зарплата виплачується двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ч. 1 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 24 Закону про оплату праці).

Крім того, згідно зі ст. 110 КЗпП та ст. 30 Закону про оплату праці, роботодавець при кожній виплаті заробітної плати повинен повідомити працівника про таке (тобто видавати так званий розрахунковий листок):

а) загальну суму заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

в) суму заробітної плати, що належить до виплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»