• Посилання скопійовано

Відпустка з 1 числа: як визначити розрахунковий період?

Працівник йде у відпустку з 1 листопада. Відпускні виплачуємо за 3 дні 27 жовтня. За жовтень заробітна плата ще не нарахована. Який брати розрахунковий період: листопад 2020 р. - жовтень 2021 р., чи жовтень 2020 р. - вересень 2021 р.?

Згідно зі ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. 

Тож, якщо відпустка починається з першого числа місяця, відпускні виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця, тобто 27 жовтня. 

Щоб правильно визначити розрахунковий період потрібно звернутися до Порядку №100Абзацом 1 п. 2 Порядку №100 обчислення  середньої  заробітної  плати  для оплати часу відпусток  проводиться  виходячи  з  виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що   передують  місяцю  надання  відпустки.

Тобто, розрахунковим періодом, в даному випадку, буде листопад 2020 р. - жовтень 2021р.

Таким чином, щоб включити до розрахунку дохід працівника за жовтень 2021 р. його потрібно спрогнозувати та нарахувати. Такий спосіб дозволить не здійснювати перерахунок відпускних та не проводити додаткову сплату податків із донарахованої суми. Якщо ж бухгалтер, все таки, вирішить провести розрахунок відпускних виходячи з 11 місяців, то після нарахування працівнику зарплати за жовтень 2021 р. потрібно буде здійснити перерахунок відпускних, з різниці утримати та сплатити податки, а решту перерахувати працівнику.       

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»