• Посилання скопійовано

Додаток 5: неповний робочий день під час відпустки для догляду за дитиною до 3-х років

Чи відображається у Додатку 5 об'єднаної звітності вихід на роботу працівника в режимі неповного робочого дня під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років?

Відповідно до ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону про відпустки, за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівник може вийти на роботу, у тому числі й у режимі неповного робочого часу, не перериваючи при цьому відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це передбачено ч. 8 ст. 179 КЗпПч. 4. ст. 18 Закону про відпустки.

Тобто працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, може працювати на умовах неповного робочого часу, як на посаді за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. 

Крім того, якщо у працівниці є основне місце роботи та місце роботи за сумісництвом, то  працівниця може перебувати у відпустці для догляду за дитиною за основним місцем роботи, а за сумісництвом у період перебування у такій відпустці, працювати або навпаки за сумісництвом перебувати у зазначеній відпустці, а за основним місцем роботи працювати на умовах неповного робочого часу. 

Щоб вийти з такої відпустки, працівнику потрібно написати заяву про достроковий вихід на роботу на умовах неповного робочого часу з зазначенням дати, з якої вона виявила бажання приступити до виконання своїх посадових обов’язків. А роботодавцю видати наказ про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника не відображається, оскільки при виході на роботу на умовах неповного робочого часу відпустка до 3 років не переривалася, тобто відсутній факт закінчення/переривання даної відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»