• Посилання скопійовано

Індексація зарплати новоприйнятого працівника

Як проводиться індексація зарплати новоприйнятого працівника? Чи нараховується індексація за липень 2021 р., якщо працівника прийнято в липні 2021року?

Правила, що регулюють процес проведення індексації, визначені Порядком №1078, ось з його допомогою і визначимо, який місяць є базовим для даної ситуації. 

Настання права на індексацію заробітної плати працівника залежить від базового місяця (точки відліку для обчислення індексу споживчих цін) і коефіцієнта індексації.

Для новоприйнятих працівників обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 10-2 Порядку №1078).

Тобто, місяць підвищення окладу завжди є базовим місяцем для проведення індексації зарплати. Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ.

Індексація зарплати новоприйнятого працівника залежить від того на яку посаду від прийнятий. І так, якщо: 

  • працівника прийнято на роботу на новостворену посаду (якої раніше в штатному розписі не було), то базовим місяцем буде місяць створення посади (введення її до штатного розпису). Обчислення ІСЦ для проведення індексації повинне здійснюватися з наступного після створення посади місяця, а індексацію потрібно проводити з наступного місяця. Аналогічна думка міститься у листі Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16

Наприклад, до штатного розпису ввели нову посаду в червні 2021 р., то базовим буде саме червень місяць, тому працівник, який став до роботи в липні 2021 р., матиме право на індексацію вже в першому місяці роботи. Якщо нову посаду ввели до штатного розпису в липні 2021 р. і в цьому ж місяці прийняли на роботу працівника, то липень 2021 р. буде базовим місяцем, а право на індексацію настане з наступного місяця, а не в місяці прийняття;

  • працівника прийняли на вже існуючу посаду, тоді базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Наприклад, останнє підвищення окладу за цією посадою відбулося в січні 2021 р., то й базовим місяцем буде січень 2021 р., тому працівник прийнятий у липні 2021 р. матиме право на індексацію вже в першому місяці роботи;

  • працівника прийняли на існуючу посаду, але за якою збільшено кількість штатних одиниць, тоді базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за аналогічною посадою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»