• Посилання скопійовано

Додаток 5: вихід працівника з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років

Як оформити вихід працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років? Як скласти наказ? Як правильно відобразити в Додатку 5 об’єднаної звітності?

Відповідно до ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону про відпустки за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівник може вийти на роботу, у тому числі й у режимі неповного робочого часу, перервавши таку відпустку. Або вийти з відпустки у загальному порядку, тобто наступного дня за останнім днем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку.

Оскільки в запитанні не зазначено, у якому із двох варіантів працівник виходить на роботу, розглянемо обидва.

 

Варіант І. Вихід на роботу раніше, ніж дитині виповнилося три роки.

У будь-який момент, не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки. І тут у працівника є вибір: приступити до сво­їх обов'язків на повний робочий день або скористатися правом, передбаченим ст. 56 КЗпП, і вийти на неповний ро­бочий час.

 

1. Вихід на повний робочий день з перериванням відпустки.

Щоб оформити вихід з такої відпустки, працівнику потрібно написати заяву з проханням перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років з зазначенням дати, а роботодавцю видати відповідний наказ.

Зразок

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ВЕСЕЛКА”

Код ЄДРПОУ 222222222

НАКАЗ

 

28.09.2021                          м. Київ                             № 5-к/тр 

 

Про переривання відпустки для

догляду за дитиною до 3-х років

 

ПЕРЕРВАТИ:

 

ГРУШКІВСЬКІЙ Олені, бухгалтеру, відпустку для догляду за дитиною до 3 років з 29.09.2021.

 

Підстава: Заява Грушківської О. від 27.09.2021

Директор                                                   підпис                                                Іван ІВАНОВ

 

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника відображається наступним чином:

у реквізиті 7 — код категорії «6»; у реквізиті 10 — дата переривання відпустки для догляду за дитиною; у реквізитах 13-15 — зазначається інформація про професійну назву роботи, коди та посаду; у реквізиті 16 — зазначається номер і дата наказу про переривання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років.

 

2. Вихід на неповний робочий день без переривання відпустки.

Також стати до роботи жінка може не перерива­ючи відпустки для догляду за дитиною до 3 років — у режимі неповного робочого часу, це передбачено ч. 8 ст. 179 КЗпП, ч. 4. ст. 18 Закону про відпустки.

Тобто працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, може працювати на умовах неповного робочого часу, як на посаді за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Отже, працівниця може перебувати у відпустці для догляду за дитиною за основним місцем роботи, а за сумісництвом у період перебування у такій відпустці, працювати або навпаки за сумісництвом перебувати у зазначеній відпустці, а за основним місцем роботи працювати на умовах неповного робочого часу.

Щоб вийти з такої відпустки, працівнику потрібно написати заяву про достроковий вихід на роботу на умовах неповного робочого часу з зазначенням дати, з якої вона виявила бажання приступити до виконання своїх посадових обов’язків. А роботодавцю видати наказ про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника не відображається, оскільки при виході на роботу на умовах неповного робочого часу відпустка до 3 років не переривалася, тобто відсутній факт закінчення/переривання даної відпустки.

 

Варіант ІІ. Виповнилося дитині 3 роки.

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за­кінчується в день виповнення дитині 3 років. Вийти на роботу працівник повинен наступного дня після дня народження дитини. Якщо працівник приступає до роботи після закінчення відпустки для догляду до 3 ро­ків, то окремі накази про закінчення такої відпуст­ки і про початок виконання посадових (робочих) обов'язків не видають. Відповідно і працівнику писати ніякої заяви не потрібно.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника відображається наступним чином:

у реквізиті 7 — код категорії «6»; у реквізиті 10 — дата закінчення відпустки для догляду за дитиною; у реквізитах 13-15 — зазначається інформація про професійну назву роботи, коди та посаду; у реквізиті 16 — зазначається номер і дата наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років (тобто зазначається той наказ, за яким працівника направляли у зазначену відпустку).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»