• Посилання скопійовано

Додаток 5: вихід працівника з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років

Як оформити вихід працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років? Як скласти наказ? Як правильно відобразити в Додатку 5 об’єднаної звітності?

Відповідно до ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону про відпустки за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівник може вийти на роботу, у тому числі й у режимі неповного робочого часу, перервавши таку відпустку. Або вийти з відпустки у загальному порядку, тобто наступного дня за останнім днем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку.

Оскільки в запитанні не зазначено, у якому із двох варіантів працівник виходить на роботу, розглянемо обидва.

 

Варіант І. Вихід на роботу раніше, ніж дитині виповнилося три роки.

У будь-який момент, не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки. І тут у працівника є вибір: приступити до сво­їх обов'язків на повний робочий день або скористатися правом, передбаченим ст. 56 КЗпП, і вийти на неповний ро­бочий час.

 

1. Вихід на повний робочий день з перериванням відпустки.

Щоб оформити вихід з такої відпустки, працівнику потрібно написати заяву з проханням перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років з зазначенням дати, а роботодавцю видати відповідний наказ.

Зразок

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ВЕСЕЛКА”

Код ЄДРПОУ 222222222

НАКАЗ

 

28.09.2021                          м. Київ                             № 5-к/тр 

 

Про переривання відпустки для

догляду за дитиною до 3-х років

 

ПЕРЕРВАТИ:

 

ГРУШКІВСЬКІЙ Олені, бухгалтеру, відпустку для догляду за дитиною до 3 років з 29.09.2021.

 

Підстава: Заява Грушківської О. від 27.09.2021

Директор                                                   підпис                                                Іван ІВАНОВ

 

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника відображається наступним чином:

у реквізиті 7 — код категорії «6»; у реквізиті 10 — дата переривання відпустки для догляду за дитиною; у реквізитах 13-15 — зазначається інформація про професійну назву роботи, коди та посаду; у реквізиті 16 — зазначається номер і дата наказу про переривання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років.

 

2. Вихід на неповний робочий день без переривання відпустки.

Також стати до роботи жінка може не перерива­ючи відпустки для догляду за дитиною до 3 років — у режимі неповного робочого часу, це передбачено ч. 8 ст. 179 КЗпП, ч. 4. ст. 18 Закону про відпустки.

Тобто працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, може працювати на умовах неповного робочого часу, як на посаді за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Отже, працівниця може перебувати у відпустці для догляду за дитиною за основним місцем роботи, а за сумісництвом у період перебування у такій відпустці, працювати або навпаки за сумісництвом перебувати у зазначеній відпустці, а за основним місцем роботи працювати на умовах неповного робочого часу.

Щоб вийти з такої відпустки, працівнику потрібно написати заяву про достроковий вихід на роботу на умовах неповного робочого часу з зазначенням дати, з якої вона виявила бажання приступити до виконання своїх посадових обов’язків. А роботодавцю видати наказ про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника не відображається, оскільки при виході на роботу на умовах неповного робочого часу відпустка до 3 років не переривалася, тобто відсутній факт закінчення/переривання даної відпустки.

 

Варіант ІІ. Виповнилося дитині 3 роки.

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за­кінчується в день виповнення дитині 3 років. Вийти на роботу працівник повинен наступного дня після дня народження дитини. Якщо працівник приступає до роботи після закінчення відпустки для догляду до 3 ро­ків, то окремі накази про закінчення такої відпуст­ки і про початок виконання посадових (робочих) обов'язків не видають. Відповідно і працівнику писати ніякої заяви не потрібно.

У Додатку 5 об’єднаної звітності інформація щодо такого працівника відображається наступним чином:

у реквізиті 7 — код категорії «6»; у реквізиті 10 — дата закінчення відпустки для догляду за дитиною; у реквізитах 13-15 — зазначається інформація про професійну назву роботи, коди та посаду; у реквізиті 16 — зазначається номер і дата наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років (тобто зазначається той наказ, за яким працівника направляли у зазначену відпустку).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2134
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024350
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202428
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024365