• Посилання скопійовано

Коригування відпускних, якщо у розрахунковому періоді було як збільшення, так і зменшення посадового окладу

У розрахунковому періоді було як збільшення, так і зменшення посадового окладу: серпень-грудень 2019 р. - 7000 грн, січень-березень 2020 р. - 8000 грн, квітень-травень 2020 р. - 6000 грн, червень-липень 2020 р. - 6500 грн. Премії, доплати, надбавки тощо в розрахунковому періоді працівникові не нараховувалися, посада не змінювалася. Як правильно зробити коригування середнього заробітку?

Нагадаємо, що відповідно до п. 10 Порядку №100, у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно  до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. 

Основна мета коригування — не допустити заниження середнього заробітку при підвищенні посадових окладів.

Середній заробіток коригують тільки в разі підвищення окладів. Це означає, що «точкою відліку» для коригування є виключно підвищення окладу (тарифної ставки). Збільшення розміру таких складових зарплати працівника, як надбавки, доплати, премії, не є підставою для проведення коригування. Відповідно, при зменшенні окладів ніякі «знижувальні» коефіцієнти не застосовуються.

Коригування здійснюють шляхом множення виплат, які беруть участь в розрахунку середньої, нарахованих за місяць розрахункового періоду, на відповідний коефіцієнт.

Коефіцієнт коригування (підвищення) визначається шляхом ділення окладу (тарифної ставки), встановленого працівникові після підвищення, на його оклад (тарифну ставку) до підвищення (див. листи Мінсоцполітики від 28.07.2008 р. №3144/0/10-08/13, від 11.01.2016 р. №11/13/84-16, від 27.10.2016 р. №1491/13/8416).

При цьому, коефіцієнти коригування обчислюють окремо за кожен період, коли відбувалося підвищення посадових окладів (тарифних ставок). Тобто, якщо в розрахунковому періоді тарифна ставка підвищувалася декілька разів, то потрібно розраховувати декілька коефіцієнтів (розрахунковий період ділимо на періоди і для кожного розраховуємо свій коефіцієнт).

Отже, за умовами запитання маємо два підвищення посадових окладів (з 1 січня та з 1 червня) та одне зниження (з 1 квітня). Відповідно, будуть мати місце два коефіцієнти підвищення:

  • 8 000/7 000 = 1, 143, на цей коефіцієнт необхідно скоригувати виплати, нараховані за період серпень – грудень 2019 р.
  • 6 500/6 000 = 1, 083, на цей коефіцієнт коригуються виплати, нараховані протягом квітня- травня 2020 р.

Решта виплат, які є протягом розрахункового періоду, включаються в розрахунок середньої в нарахованих сумах  без проведення коригування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»