• Посилання скопійовано

Постачання в митному режимі реекспорту: як ці операції відобразити у звіті про пільги?

У 2019 році підприємство отримало товар в режимі «Митний склад» (без завезення на митну територію України та без розмитнення). Потім його переміщено у режим «Реекспорту» та відправлено контрагенту-нерезиденту. Як відобразити це у звіті про пільги? Як розрахувати суми пільг? Які коди ПДВ і пільги зазначати?

Особливості оподаткування ПДВ операцій під час переміщення товарів через митний кордон України залежно від обраного митного режиму наведено в ст. 206 ПКУ.

При цьому в пп. 206.5 ПКУ зазначено, що операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ.

У ситуації, що розглядається, митний режим реекспорту застосовано до товарів, які при ввезенні на митну територію України мали статус іноземних та були поміщені у митний режим митного складу. Ці товари вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання (п. 4 ч. 1 ст. 86 МКУ). Тому виключення, наведене в п. 206.5 ПКУ, не застосовується.

Зазначимо, що митний склад в ст. 121 МКУ визначено як митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігаються під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Оскільки у цій ситуації платник податку за товарами, що вивозяться в митному режимі реекспорту, не міг скористався правом на податковий кредит, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, він не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

У Довіднику №95/2 інших податкових пільг станом на 01.01.2020 зазначені з кодом пільги 14060489.

Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. №167, втратив чинність з 01.01.2020 р. Але при складанні звіту про пільги за  IV кварталі 2019 року платники ПДВ мають ним користуватися саме цим Порядком.

Докладніше як заповнити податкову накладну та звіт про суми податкових пільг див. тут та тут.

Починаючи зі звітності з ПДВ за січень 2020 року слід застосовувати порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, який наведено у розд. V Порядку №21. Розрахунок сум ПДВ, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, наводиться у таблиці 2 додатку Д6 до Декларації з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0113
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414