• Посилання скопійовано

Як списати зіпсовану упаковку товару?

ТОВ провело уцінку товару – посуду. Намокла паперова упаковка товару і це вплинуло на собівартість посуду. Упаковка прийнята на облік тільки у вартісному виразі в сумі уцінки посуду. Як правильно списати таку тару? Які дії та документи мають бути?

Уцінка запасів — це відображення запасів за чистою вартістю їх реалізації, зокрема, з причини знецінення готової продукції, яку планується отримати, або знецінення товарів. Загалом для кожного окремого випадку застосовується індивідуальний підхід. Докладно про уцінку запасів ми писали тут.

Отже, у разі пошкодження упаковки товару, яке вплинуло на собівартість, а також на реалізаційну ціну товару, такий товар можна уцінити до такої ціни, за якою можна продати такий товар.

Як показано у вищезазначеній статті, якщо немає резерву знецінення запасів, то сума уцінки списується одразу на витрати: Дт 946 Кт 28.

Списання упаковки товару. Оскільки в даному випадку уцінка пов’язана з псуванням упаковки, то на момент уцінки товару слід було визначитися з тим, чи є зіпсована упаковка активом, чи ні.

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 1 активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому (зокрема, вони можуть бути продані за певною ненульовою ціною).

Тож на дату уцінки потрібно було вирішити, чи зможе підприємство продати цю упаковку (зокрема, як вторинну сировину) або використати у власній діяльності. Якщо так, то вона визнається активом, і оцінюється за ціною можливого продажу. Але за умовами запитання упаковка була оцінена в сумі уцінки товару, і оприбуткована без кількісного виразу (зокрема, без оприбуткування на вагу). Це не має практичного сенсу та не є по суті господарською операцією – адже активу як такого (тари) фактично немає.

Тож якщо підприємство вважає, що ця упаковка не буде продана або використана, її не потрібно було оприбутковувати при уцінці товару, а слід було одразу віднести до відходів і не прибуткувати.

Якщо таке оприбуткування сталося у поточному звітному періоді, який ще не завершився, то на нашу думку, доцільно анулювати цю операцію в обліку без жодних наслідків. Сума уцінки основного товару списується записом Дт 946 Кт 28, а упаковка не прибуткується взагалі.

Якщо упаковка була оприбуткована на рахунок 204 у минулих звітних періодах, то доцільно списати цей залишок в поточному звітному періоді як як зіпсовану тару: Дт 947 Кт 204.

Документальним підтвердженням буде акт списання тари, у якому вказується причина списання (непридатність до продажу або використання) та вартість списаної упаковки.

 

ПДВ при уцінці товару

Згідно з пп. 188.1 ПКУ базою оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів є договірна вартість (тобто сума грошової компенсації за такий товар). При цьому, база оподаткування ПДВ при продажу товарів не може бути нижчою ціни придбання таких товарів. Зверніть увагу, що мова йде саме про ціну придбання таких товарів, а не їх балансову вартість. Тобто уцінка таких товарів не вплине на порядок формування бази ПДВ при їх реалізації. Лишк  в тому разі, якщо договірна ціна продажу товару буде нижчою за вартість придбання такого товару, платнику податків доведеться донарахувати ПЗ з ПДВ на суму такої різниці.

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410