• Посилання скопійовано

Повернення ОЗ за гарантією: як облікувати?

У листопаді 2020 р. підприємство придбало ОЗ, ввело в експлуатацію. Але згодом виник гарантійний випадок, внаслідок чого постачальник повертає суму оплати, а підприємство повертає ОЗ. Як це відобразити в обліку підприємства?

Бухгалтерський облік

На нашу думку, повернення підприємством ОЗ постачальнику і отримання від постачальника коштів не є операцією продажу підприємством ОЗ. 

Підприємство виводить таке ОЗ з експлуатації і сторнує операцію з придбання такого ОЗ датою повернення постачальнику (або визнає дебіторську заборгованість постачальника). Тоді ж сторнується і податковий кредит, який виник при придбанні цього ОЗ.

Єдине складне запитання виникає щодо зносу цього ОЗ. Адже, придбавши ОЗ і ввівши його в експлуатацію, підприємство в загальному порядку нараховувало амортизацію і визнавало при цьому витрати. 

Якщо ОЗ повертається, то постачальник повертає всю сплачену за нього суму. Тобто, по суті, операція з придбання такого ОЗ анулюється. Але ж підприємство вже встигло частково використати цей ОЗ у власній господарській діяльності і навіть, можливо, отримати з цього дохід. Отже, на нашу думку, підстав зменшувати раніше нараховану амортизацію і визнані за нею витрати немає. Таке нарахування не було помилковим, воно здійснювалося на законних підставах і стандарти бухобліку не вимагають сторнування такої амортизації. 

Але оскільки постачальник компенсує всю вартість ОЗ, а не тільки залишкову вартість, різницю між сумою компенсації і залишковою вартістю, на наш погляд, потрібно урівноважити відображенням доходу (на субрахунку 719).

З урахуванням наведеного вище, операцію повернення можна відобразити такими бухгалтерськими проведеннями:

  • Дт 131 Кт 10 – списано суму нарахованої амортизації ОЗ;
  • Дт 377 Кт 10 – списано залишкову суму ОЗ;
  • Дт 377 Кт 719 – заборгованість постачальника перед підприємством збільшується на суму нарахованої амортизації;
  • Дт 311 Кт 377 – отримано кошти від постачальника;
  • Дт 641 Кт 631 – відкориговано ПК з ПДВ способом сторно.

 

Податок на прибуток (з податковими різницями)

Придбані ОЗ у загальному порядку амортизувалися підприємством як в бухгалтерському, так і в податковому обліку. Таким чином, підприємство коригувало фінрезультат до оподаткування на «амортизаційні» податкові різниці за ст. 138 ПКУ.

Далі відбувається повернення такого ОЗ постачальнику. І з точки зору оподаткування повернення ОЗ цілком вписується у поняття продажу товару з пп. 14.1.202 ПКУ. Не забуваємо, що для оподаткування треба застосовувати ті визначення термінів, які наведено в ПКУ. І тільки, якщо їх в ПКУ не буде, застосовуються визначення термінів з іншого законодавства. 

А тому, на наш погляд, повернення для цілей податку на прибуток і, зокрема, «амортизаційних» податкових різниць слід розглядати як продаж ОЗ:

  • на суму залишкової вартості за даними бухобліку фінрезультат до оподаткування збільшується (пп. 138.1 ПКУ);
  • на суму залишкової вартості, розрахованої з урахуванням пп. 138.3 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується (пп. 138.2 ПКУ).

 

ПДВ

У разі повернення ОЗ підприємство покупець повинно відкоригувати ПК з ПДВ в загальному порядку згідно з нормами пп. 192.1 ПКУ.

Причому підприємство зменшує ПК в періоді коригування незалежно від того, чи склав постачальник РК і чи зареєстрував він його в ЄРПН. За умови, що на дату коригування ТОВ зареєстроване платником ПДВ і визнавало ПК під час придбання ОЗ (пп. 192.1.1 ПКУ).

 

У якому місяці треба провести таке зменшення? У місяці повернення ОЗ чи отримання коштів від постачальника? 

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 101.04, «ЗІР»: «Як в податковому обліку з ПДВ продавця/покупця відображається операція з повернення покупцем частини товарів, кошти за які залишаються у продавця та зараховуються/не зараховуються в рахунок оплати за іншою поставкою товарів?».

Податкова відповідає, що у разі, якщо на дату повернення частини товарів сума оплати за них не зараховується в рахунок оплати іншого товару, а повертається покупцю, то РК складається на дату повернення коштів.

Тобто, постачальник складає РК на дату завершальної операції. Тому, якщо навпаки спершу повернена оплата від постачальника, а потім повернено ОЗ, то РК складається на дату повернення ОЗ. 

На думку автора, цю ж логіку має застосовувати і покупець (ТОВ). І саме в періоді завершальної операції слід зменшити ПК в декларації з ПДВ. 

Але оскільки чітко в ПКУ момент складання РК для таких ситуацій не визначений, для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202415
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 079
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445