• Посилання скопійовано

Нюанси обліку речей, переданих на зберігання

Який облік майна (верстату), переданого на зберігання, якщо воно буде використовуватися зберігачем за додаткову плату?

Відповідно до ч. 1 ст. 944 ЦКУ зберігач не має права без згоди поклажодавця користуватися річчю, переданою йому на зберігання, а також передавати її у користування іншій особі. Тому в окремих випадках, за згодою поклажодавця в межах договору зберігання, зберігач може мати право користуватися річчю, переданою йому на зберігання.

Плата за зберігання та строки її внесення встановлюються договором зберігання.

Враховуючи умови запитання, якщо прямо передбачено договором, що зберігач має право користуватися річчю, операція зберігання розбивається на дві операції:

1) операція зберігання;

2) операція користування. Користування може бути платним і безоплатним. Платне користування, це оренда. Відповідно до ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

 

Бухгалтерський облік

Згідно з визначеннями доходів та витрат у П(С)БО 15 та П(С)БО 16, передача майна на відповідальне зберігання у бухгалтерському обліку не визнаватиметься ні доходами, ні витратами.

У поклажодавця переданий верстат на зберігання залишається на балансі, зміниться лише аналітичний облік. За кредитом — місце обліку ОЗ, а за дебетом — місце відповідального зберігання.

Вважаємо, що залишається право і на нарахування амортизації, адже поклажодавець отримує оплату за користування станком від іншої особи, а це свідчить про факт використання (експлуатації) об'єкта ОЗ.

Оплату за тимчасове зберігання ОЗ іншим підприємством поклажодавець відносить до витрат. Отримана оплата за користування верстатом іншою особою відображається у складі доходу.

У зберігача майно (верстат) прийняте на відповідальне зберігання, обліковується на позабалансовому рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». Облік таких цінностей ведуть за цінами, передбаченими у договорах, приймально-передавальних актах тощо. Аналітичний облік  ОЗ, прийнятих на відповідальне зберігання, ведуть щодо підприємств-власників. Відповідно за Д-т позабалансового рахунка 023 зберігач обліковує приймання верстату на відповідальне зберігання, а за К-т рахунка 023 — вибуття.

У зберігача отримана оплата за надані послуги відображається на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг». Оплату за користування верстатом буде віднесено до витрат.

 

Податковий облік

Якщо поклажодавець та зберігач є платниками податку на прибуток, фінансовий результат до оподаткування визначається за правилами бухобліку із врахуванням різниць, якщо підприємства коригують фінрезультат на такі різниці. І за умовами ситуації різниці можуть виникати при нарахуванні амортизації поклажодавцем.

Якщо сторона операції є на спрощеній системі оподаткування, дохід визнається за касовим методом згідно з пп. 292.6 ПКУ.

Враховуючи, що передача прав власності на ОЗ (верстат) не переходить до іншої особи, операція не є продажем (реалізацією) товарів згідно з пп. 14.1.202 ПКУ та не є постачанням згідно з пп. 14.1.191 ПКУ. Отже, факт передачі ОЗ на відповідальне зберігання не тягне за собою жодних податкових наслідків.

Згідно з пп. 196.1.2 ПКУ передача майна у схов (відповідальне зберігання) та повернення майна із схову (відповідального зберігання) його власнику не є об’єктом оподаткування.

Проте, згідно з пп. 14.1.32 ПКУ відповідальне зберігання - це господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик. Відповідно, якщо зберігач використовує активи передані йому на зберігання з погляду ПКУ таке розпорядження речами вже не підпадатиме під відповідальне зберігання.

Тому для уникнення неоднозначних ситуацій із контролюючими органами рекомендуємо оформити два договори:

  • договір зберігання, в якому вказати плату за зберігання та строки її внесення;
  • договір оренди, за яким передається майно у користування за плату на певний строк.

Плата за зберігання є оподаткованою ПДВ операцією. Адже це підпадає під визначення постачання послуг, наведене у пп. 14.1.185 ПКУ. Плата за користування ОЗ, як орендні платежі підпадають під оподаткування ПДВ також.

Сторонам операції потрібно взяти до уваги умови пп. 188.1 ПКУ, за яким база оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг є договірна ціна, проте база оподаткування не може бути нижче звичайних цін згідно з абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Рекомендуємо заздалегідь подбати про підтвердження рівня звичайної ціни. При визначенні звичайної ціни слід керуватися пп. 14.1.71 ПКУ, а саме: звичайна ціна — ціна товарів визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202416
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202411
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 084
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445