• Посилання скопійовано

Під час інвентаризації виявлено надлишки та недостача товару: як це облікувати?

Як відображаються в бухгалтерському обліку надлишки або недостачі, виявлені під час інвентаризації?

Розглянемо бухгалтерські проведення у разі виявлення надлишків тих чи інших активів унаслідок інвентаризації у таблиці 1.

Таблиця 1

Відображення в обліку виявлення надлишків унаслідок інвентаризації

Операція Д-т К-т Сума
Виявлено надлишки ОЗ та НА 10; 11; 12
10; 11; 12
746
424**
Справедлива вартість*
Нараховано амортизацію на виявлені надлишкові ОЗ 424 745*** Нарахована амортизація
Виявлено надлишки товарів і запасів 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28 719 Чиста вартість реалізації, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві****
Оприбутковано надлишок готівки в касі 301 719 Суми виявлених надлишкових коштів
* Справедлива вартість — це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7).
** Якщо ОЗ та НА отримані безоплатно у минулому і не зараховані вчасно на баланс.
*** У сумі, пропорційній до нарахованої кожного звітного періоду амортизації (п. 18 П(С)БО 15).
**** Чиста вартість реалізації запасів — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 П(С)БО 9). А от щодо оцінки можливого використання запасів чіткого визначення не встановлено, проте в такому разі доцільно зважати на вартість подібних запасів з урахуванням їх стану.

Розгляньмо бухгалтерські проведення у разі виявлення нестач у таблиці 2.

Таблиця 2

Відображення в обліку нестач, виявлених унаслідок інвентаризації

Операція Д-т К-т Сума
Нестача необоротних активів:
списано нестачу необоротних активів
976 10, 11, 12 Балансова вартість
Списано накопичену амортизацію 13 10, 11, 12 Нарахована амортизація
Нараховано ПЗ з ПДВ 976 641 На суму балансової вартості у бухобліку на початок звітного періоду, протягом якого здійснюється така операція
Нестача запасів (у тому числі в межах норм природного убутку) 947 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28 Вартість запасів
Нестачі незавершеного виробництва; нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей у цехах 91 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28
(якщо такі активи розміщені у цехах)
Вартість запасів
Нараховано ПЗ з ПДВ на списані запаси понад норм природного убутку 947 641 ПДВ на вартість придбання
Нестача коштів у касі 947 301 Виявлена нестача
Винну особу не встановлено 072*   Виявлена нестача, що підлягає відшкодуванню
Винну особу встановлено 375 716
Внесено кошти винною особою 301 (311) 375
072
Внесені кошти
* Одночасно зі списанням на витрати цінностей, у нестачі яких винних не встановлено, балансова вартість списаного активу зараховується на позабалансовий рахунок 07 «Списані активи».

Зверніть увагу! Реальні надлишки активів трапляються на практиці не так часто. Більшість їх є наслідком помилок у бухгалтерському обліку, що виникають або через неправомірне списання активів (у тому числі і повністю замортизованих необоротних активів), або через невідображення наявних на підприємстві первинних документів, або ж несвоєчасне їх надання контрагентами). Тож перш ніж визнавати дохід у вигляді справедливої вартості певного активу, варто переконатись, що на нього немає первинних документів та не було допущено помилкового списання. Якщо «надлишок» виник помилково, таку помилку слід виправити згідно з П(С)БО 6.

Ще один момент, який слід враховувати з надлишками, — це впевненість, що цей надлишок справді належить підприємству, а не перебуває в нього в користуванні або на відповідальному зберіганні. Для здобуття такої впевненості теж слід буде провести внутрішнє розслідування, щоб з'ясувати, як і від кого підприємство отримало неоприбуткований об'єкт.

Те саме стосується і нестач — перш ніж починати процедуру відшкодування збитків з матеріально відповідальної особи, слід переконатися, чи немає помилки в бухгалтерському обліку або ж неоформлених (чи непереданих до бухгалтерії) первинних документів щодо таких нестач. Звісно, все це слід було зробити до початку інвентаризації, але якщо цей недолік було виявлено під час проведення інвентаризації, доводиться враховувати і таку причину відхилень даних бухобліку та інвентаризації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202413
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202418
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 097
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202446