• Посилання скопійовано

Чи відноситься відшкодування штрафу до доходу ФОПа?

Під час перевезення вантажу на перевізника ФОПу виписали штраф за перегруз і він його сплатив. Після цього ФОП виставив претензію на відшкодування збитків у вигляді сплаченого штрафу замовнику перевезення. Замовник претензію оплатив. Чи буде доходом ФОПа отримана компенсація?

ФОП на загальній системі

Відповідно до пп. 177.1 ПКУ, доходи ФОП, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ.

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого ФОПа (пп. 177.2 ПКУ).

Тобто, до складу доходу ФОПа включаються доходи від провадження господарської діяльності.

 

Чи можна віднести суму отриманого відшкодування штрафу до господарської діяльності?

Прямої відповіді ПКУ не містить.

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 104.04, ЗІР: «Які доходи включаються до загального оподатковуваного доходу ФОП на загальній системі?».

Податкова відповідає, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОПу як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);
  • виручка в натуральній (негрошовій формі);
  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

З наведеної відповіді випливає, що до складу доходу від підприємницької діяльності відносяться не тільки доходи від наданих послуг, а й всі побічні доходи, пов’язані з веденням господарської діяльності.

На наш погляд, до таких доходів відноситься в тому числі і дохід від відшкодування збитків на сплату штрафу.

Оскільки такий дохід включатиметься до підприємницьких доходів, то з нього в загальному порядку потрібно буде утримувати ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ.

Але припускаємо, що податкова вважатиме інакше. Тому для уникнення непорозумінь може бути доцільним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

ФОП на ІІ та ІІІ групі ЄП

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП є для ФОП - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

У пп. 292.11 ПКУ наведені види доходів, які не включаються до складу доходу, оподатковуваного ЄП.

Поряд з цим, платники ЄП мають перейти на сплату інших податків (фактично на загальну систему оподаткування), якщо здійснюватимуть види діяльності, не зазначені у реєстрі платників ЄП (див. п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Наприклад, ФОП здійснює вантажні перевезення і до реєстру ЄП внесено код КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт».

Таким чином, за цим КВЕДом має відображатися саме дохід від послуг перевезення.

За формальними підставами, отримання відшкодування штрафу не відноситься до послуг перевезення. Отже, за формальними підставами можна вважати, що отримавши такий дохід, ФОП порушить правило п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, а тому повинен буде перейти на загальну систему оподаткування.

На наш погляд, це зовсім не так. Адже отримання відшкодування штрафу є доходом, який пов’язаний з вантажними перевезеннями.

Але оскільки є ймовірність, що податкова вважатиме інакше, для уникнення непорозумінь може бути доцільним отримати з цього питання ІПК.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 124
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 491
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249363