• Посилання скопійовано

Чи буде штраф за донарахування ЄСВ до мінімального розміру за минулі періоди?

Чи застосовуються штрафні санкції у разі донарахування ЄСВ до мінімального розміру внеску у жовтні за травень (у травні працівники отримували допомогу по частковому безробіттю та заробітну плату за фактично відпрацьований час, яка є менше "мінімалки")?

Доплата ЄСВ до мінімального

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки ЄСВ.

Дане правило не працює, зокрема, у таких ситуаціях:

  • фізична особа працює у роботодавця не за основним місцем;
  • нарахування винагороди за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ);
  • нарахування заробітної плати особі з інвалідністю;
  • найманий працівник перебував в трудових відносинах не повний календарний місяць (наприклад місяць звільнення або прийняття).

Що ж до часткового простою, то якщо сума заробітної плати за фактичний час менше мінімальної, то ЄСВ нараховується на розмір мінімальної зарплати, установлений законом на місяць, за який отримано дохід.

Виключенням може бути лише випадок коли простій триває цілий місяць і працівник в поточному місяці немає заробітку.

При цьому, допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. Враховуючи зазначене, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям – підприємствам Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄВ (п. 3.2 розд. ІІІ  Інструкції №5). Тобто це не нове правило, а яке діяло давно.

Отже, якщо у травні заробітна плата за фактично відпрацьований час була меншою за мінімальну заробітну плату за місяць, то підприємство мало б донарахувати ЄСВ на розмір різниці з кодом типу нарахування «13».

 

Виправлення помилки

Для виправлення помилки щодо недонарахування ЄСВ до рівня мінімального за минулі періоди потрібно застосовувати код типу нарахування 2, крім випадку донарахування ЄСВ на перехідні лікарняні.

За п. 9 розд. IV Порядку №435, код типу нарахування "2" - сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску.

 

Відповідальність

Як передбачено п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, податковий орган в даному випадку може застосувати до платника єдиного внеску такі штрафні санкції:

  • за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску - штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум;
  • за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску - штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску;

Разом з цим, як зазначають податківці, згідно з пп. 9-11.1 розд. VIII Закону про ЄСВ тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, до контролюючих органів.

Крім того, протягом періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 9-11.2 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

Однак, як видно звільнення не поширюється на штрафні санкції за донарахування суми ЄСВ. Тому, на жаль, при донарахуванні ЄСВ до розміру мінімального внеску за минулі періоди буде застосовуватись передбачена відповідальність (враховуючи, що донарахування здійснюються за травень у жовтні, то штраф складе 50% донарахованої суми ЄСВ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 133
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202477
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202487
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702