• Посилання скопійовано

Застосування штрафів за порушення податкового законодавства щодо ПДВ

Чи буде накладено штраф за несвоєчасну сплату ПДВ за лютий 2020 року під час карантину?

Закон №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» набрав чинності 18 березня 2020 року (з дня, наступного за опублікуванням).

 

Звільнення від штрафів з 1 березня по 31 травня 2020 року

За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуватимуться – новий п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Крім санкцій за:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;
  • порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. 

Також протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня, підлягає списанню.

Що вважати порушенням податкового законодавства, законопроект не уточнює. Тож, на нашу думку, це будь-які норми ПКУ та підзаконних нормативних актів. Однак треба пам’ятати про винятки, яких скасування штрафів та пені не стосується.

Наприклад, за неподання податкової звітності та несвоєчасну сплату податків штрафів і пені не буде. Але це не стосується ПДВ, акцизного податку і рентної плати.

Отже, ПДВ за лютий 2020 року потрібно сплатити вчасно, в іншому разі будуть застосовані штрафні санкції.

Наразі відкритим залишається застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних. Адже їх серед обов’язкових винятків немає (обов’язковими є лише нарахування, декларування та сплата ПДВ і акцизу). Тож будемо сподіватися, що санкцій за ПН і АН не буде, але, якщо є можливість, краще робити це своєчасно.

***

Також читайте:

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію ПН/РК.

Уточнення до попереднього посилання: не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК з датою складання з 16 лютого по 15 травня 2020 року, у яких граничний термін реєстрації припадає на період з 1 березня по 31 травня. Більш докладно - тут.

Застерігаємо, що порушення вимог Податкового кодексу щодо реєстрації податкової накладної з ПДВ/розрахунку коригування до неї негативно впливає на право контрагента платника податків скористатися прав.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024532
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241181
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 143
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 568
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024106