• Посилання скопійовано

Якою датою оприбуткувати готівкову виручку, якщо Z-звіт не встигли зробити до 24:00 годин?

Мережа ресторанів працює до останнього клієнта. Чи буде штраф у п'ятикратному розмірі, якщо Z-звіт зроблено 1 липня о 00:00:16, а попередній – 30 червня о 04:38:00? Якою датою оприбуткувати виручку та записати її до касової книги та КОРО, якщо 30.06. службову видачу та Z-звіт не встигли зробити до 24:00 години?

Запитання: Підприємство має мережу закладів ресторанного господарства (відокремлених підрозділів), які працюють із застосуванням РРО, до останнього клієнта. У кожному закладі призначено осіб, відповідальних за оприбуткування готівкової виручки, складання касових ордерів та ведення касової книги, а також за самостійне здавання готівки інкасаторській службі банку наступного дня о 10:00. Чи застосовуватиметься штраф у п'ятикратному розмірі, якщо 1 липня Z-звіт зроблено о 00:00:16, а 30.06 – о 04:38:00? Якою датою оприбуткувати готівкову виручку та записати до касової книги та КОРО, якщо 30.06. службову видачу та Z-звіт не встигли зробити до 24:00 години?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які використовують РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

У п. 4 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 уточнено, що суб'єкти господарювання, які використовують РРО зобов'язані, зокрема:

  • у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій;
  • друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства.

Про те, що розрахункові операції, які проводяться відповідно до Закону про РРО, оформляються згідно з вимогами цього Закону, також передбачено п. 24 Положення №148.

Слід зазначити, що цей пункт не змінено у зв’язку з внесенням змін до Положення №148 постановою Правління Нацбанку від 24.05.2018 р. №54.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При цьому, в новій редакції викладено п. 11 Положення №148, у якому наведено вимоги для оприбуткування готівки, що надходить до кас, в день одержання готівки в повній сумі.

Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування затверджено постановою Кабміну від 18.02.2002 р. №199 (далі – Вимоги №199).

У п. 2 Вимог №199 «зміну» визначено, як період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. Нагадаємо, що Z-звіт - це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті РРО (див. визначення терміну «фіскальний звітний чек» у ст. 2 Закону про РРО). Чек Z-звіту – фіскальний звітний чек повинен додатково містити дані (всі підсумки та суми обчислюються за зміну), передбачені п. 17 Вимог №199.

Щодо порядку роздрукування Z-звіту Міжрегіональне Головне управління ДФС –Центральний Офіс з ОВП у листі від 22.04.2016 р. №8991/10/28-10-01-3-11 повідомляє, що тривалість зміни РРО у період часу від реєстрації першої за день розрахункової операції до виконання Z-звіту обмежується 24 годинами, оскільки є вимога виконувати Z-звіт щодня – п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Прив'язки до зміни продавця-касира, що працює з РРО, Вимоги №199 не містять, адже робота касира регулюється трудовим законодавством.

У ситуації, що розглядається, доречно звернуту увагу на лист від 11.06.2012 р. №9756/6/22-1315/505, у якому ДФС повідомляє таке.

У разі, якщо готівка проведена через РРО і  КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, однак у день одержання готівкових коштів не проведена по касовій книзі, така готівка оприбуткована в касі підприємства несвоєчасно.

У випадку, коли готівка проведена через РРО, зроблений відповідний запис у касовій книзі у день надходження готівки, однак не проведена у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків, такий випадок може кваліфікуватися як неповне оприбуткування.

У разі недотримання вимог щодо оприбуткування готівки, що надходить до кас, в день її одержання в повній сумі за рішенням контролюючих органів застосовуються штрафні (фінансові) санкції згідно з вимогами абз. 3 ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 р. №436/95 за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми.

У ситуації, коли службову видачу та Z-звіт відповідальна особа не встигла зробити 30 червня до 24:00:00, то готівкову виручку на підставі Z-звіту, який зроблено 1 липня о 00:00:16, записують до КОРО датою, зазначеною в цьому фіскальному звітному чеку, тобто 1 липня. За цією ж датою (1 липня) складається ПКО, який записується до касової книги під час складання звіту касира, що відповідає вимогам п. 40 Положення №148.

З метою уникнення подібних порушень, підприємству необхідно внести зміни до Порядку оприбуткування та видачі готівки щодо часу друкування Z-звітів відповідальними особами.

Наприклад, відповідальні особи зобов’язані друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, щоденно не пізніше 23:50. Наступна розрахункова операція із застосуванням РРО проводиться не раніше 00:03 наступного дня (тут мається на увазі наступна доба).

У разі роздрукування на РРО протягом робочого дня декількох фіскальних звітних чеків усі вони вклеюються у відповідну КОРО, записи в розділі 2 КОРО робляться за кожним фіскальним звітним чеком окремо. Якщо фіскальний звітний чек містить дані про операції службового внесення та службової видачі коштів, графи 3, 4 розділу 2 КОРО можна не заповнювати (п. 8 розд. 4 Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024535
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241181
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 144
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 573
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024106