• Посилання скопійовано

Результати документальної планової виїзної перевірки: як відобразити в обліку та декларації з ПДВ?

Як відобразити в бухобліку та податковій декларації з ПДВ результати документальної планової виїзної перевірки?

Запитання:

Як відобразити в бухобліку та податковій декларації з ПДВ результати документальної планової виїзної перевірки за період: 01.10.17-30.09.19 рр., а саме:

1. Органами ДПС встановлено заниження ПДВ в розмірі 2,49 грн через не нарахування ПДВ, відсутність реєстрації податкових накладних з отримання послуг від нерезидента з місцем поставки на території України (отримано податкове повідомлення-рішення за формою «Р» (дата вручення 24.02.2020 р.));

2. Органами ДПС встановлено завищення суми від'ємного значення в декларації з ПДВ в розмірі 29,79 грн (отримано податкове повідомлення-рішення за формою «Р» (дата вручення 24.02.2020 р).

 

Відповідь:

1. Положеннями пп. 54.1 ПКУ передбачено, що платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ (крім випадків, передбачених податковим законодавством). Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Норми пп. 54.3.2 ПКУ зобов'язують контролюючий орган самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування, а також зменшення (збільшення) від'ємного значення суми ПДВ платника податків, передбачених ПКУ або іншим законодавством, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми ПДВ платника податків, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках.

Відповідно до п. 25 Порядку №569 сплата податкових зобов'язань, визначених контролюючим органом відповідно до пп. 54.3.2 ПКУ, та сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником податку з поточного рахунка до відповідного бюджету.

ДПС в ІПК від 04.01.2019 р. №43/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що нормами податкового законодавства не передбачено відображення в податкових деклараціях з ПДВ таких наслідків перевірок як донарахування штрафних санкцій та пені.

Отже, сума встановленого під час документальної перевірки заниження ПДВ в розмірі 2,49 грн підлягає сплати платником з розрахункового рахунку без її відображення в Декларації з ПДВ.

2. Відповідно до пп. «б» пп. 200.14 ПКУ, якщо за результатами камеральної або документальної перевірки, контролюючий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган у разі перевищення заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування над сумою, визначеною контролюючим органом за результатами перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого перевищення та підстави для її вирахування.

Підпунктом 5 п. 4 розділу V Порядку №21 визначено, що сума від'ємного значення, що узгоджена протягом звітного (податкового) періоду за результатами контрольно-перевірочної роботи відображається в рядку 16.3 Декларації з ПДВ  з обов'язковим відображенням такої суми в таблиці «* Збільшено/зменшено залишок від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення та/або уточнюючого розрахунка».

ДФС в ІПК від 04.01.2019 р. №43/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що в декларації з ПДВ сума зменшеного від'ємного значення з ПДВ, в т. ч. від'ємного значення, яке було зараховано у зменшення податкового боргу з ПДВ відповідно до ППР за формою "В4" відображається в звітному (податковому) періоді, в якому відбулось узгодження такого податкового повідомлення-рішення.

Тому в ситуації, що розглядається, суму встановленого завищення від'ємного значення в розмірі 29,79 грн. необхідно відобразити в Декларації з ПДВ за лютий 2020 р. (дата вручення ППР - 24.02.2020 р) шляхом подання уточнюючого розрахунку за цей період.

Ця сума наводиться у рядку 16.3 «збільшено/зменшено залишок  від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу*» з розшифруванням у відповідній таблиці нижче.

Облік визнаних економічних санкцій за невиконання підприємством законодавства ведеться на субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». Тому донарахування за документальними перевірками відображаються за ДТ 948 КТ 641, сплата – ДТ 641 КТ 311. З метою оподаткування податком на прибуток коригування фінрезультату на ці суми нормами ПКУ не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»