• Посилання скопійовано

Аудит фінзвітності політичної партії: хто робить?

Чи є зовнішній незалежний фінаудит звітності про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінхарактеру обов'язковим видом аудиту та чи повинні даний аудит проводити лише компанії, які мають право проводити обов'язковий аудит фінзвітності? Чи може провести аудит просто аудитор чи аудиторська фірма, зареєстрована в реєстрі аудиторів, але ті, які не мають право проводити обов'язковий аудит?

Згідно з чинною нормою абз.3 ст.17 Закону про політичні партії сказано, що політична партія, яка була суб’єктом виборчого процесу на виборах Президента України, виборах народних депутатів України або брала участь у чергових чи позачергових місцевих виборах, а також політична партія, яка отримує державне фінансування, зобов’язані пройти зовнішній незалежний фінансовий аудит звітності про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в рік, наступний за роком проведення таких виборів чи отримання державного фінансування.

Раніше до 01.01.2018 р. була норма у ст.17, відповідно до якої зовнішній незалежний фінансовий аудит проводиться аудиторською фірмою, що відповідає певним критеріям. Втім із 01.01.2018 р. ця норма була вилучена відповідно до норми у розділі X «Прикінцеві та перехідні положення» Законом про аудиторську діяльність. Замість неї у Законі про політичні партії нічого наразі не сказано.

Проте згідно із ч.12 Розділ X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про аудиторську діяльність сказано, що у разі якщо інші законодавчі акти містять правила, положення щодо здійснення обов'язкового аудиту, для визначення вимог до суб'єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності, застосовуються правила та положення, визначені виключно Законом про аудиторську діяльність.

Положення цього пункту поширюється також на проведення зовнішнього незалежного фінансового аудиту звітності про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру політичної партії.

Таким чином, вважаємо, що незважаючи на те, що у самому Законі про політичні партії прямо не згадується вислів «обов’язковий аудит», із системного прочитання вищевказаних норм виходить, що зовнішній незалежний фінансовий аудит політичних партій мають проводити ті аудиторські фірми, які згідно із Законом про аудиторську діяльність мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності.

 

На замітку!

Відповідно до ст. 23 Закону про аудиторську діяльність, існують певні вимоги до внутрішньої організації суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності. Вони приписані у цій же нормі.

А відповідно до ч. 4 ст. 21 цього Закону в окремих розділах Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності містяться певні відомості про суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності та обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

 

Оскільки будь-яких роз’яснень із цього приводу немає, радимо також звернутися до НАЗК.

До речі, 13 січня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції"  від 29.10.2019 р. №2336. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Втім поки що самого тексту Закону немає. Є лише текст до законопроекту до другого читання (див. тут).

Відповідно до цього тексту вносяться зміни до ст. 17 «Фінансова звітність політичної партії» Закону про політичні партії. Так, згідно із законопроектом до другого читання вже чітко буде прописано, що зовнішній незалежний аудит фінансової звітності політичної партії можуть проводити лише аудиторські фірми, які згідно із Законом «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»