• Посилання скопійовано

Як не платити ЄСВ ФОП – «єдиннику» ІІ групи, якщо він є найманим працівником?

ФОП на ІІ групі ЄП є найманим працівником за основним місцем роботи. Що потрібно зробити (яке повідомлення чи заяву подати та куди) для того, щоб не сплачувати ЄСВ за себе і ДПС не нараховувала штрафних санкцій?

Відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ, особи, зазначені у пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 (ФОП, в тому числі на ЄП, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Зазначена норма набула чинності з 01.01.2021 року, завдяки змінам, внесеним до Закону про ЄСВ, Законом від 13.05.2020 р. №592-IX.

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ, основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу.

Таким чином, якщо починаючи з січня 2021 року, ФОП, окрім здійснення власної підприємницької діяльності, має основну роботу (працює за трудовим договором, де знаходиться його оформлена трудова книжка з відповідним записом про роботу), де йому платять зарплату і нараховують ЄСВ на таку зарплату, ФОП може не сплачувати ЄСВ в рамках власної підприємницької діяльності за ті місяці, за які йому нараховувалася зарплата і сплачувався ЄСВ.

 

Чи потрібно ФОПу про наявність основної роботи повідомляти податківців?

У Законі про ЄСВ про це нічого не сказано. Немає жодного слова про це і в Інструкції №449. Жодного слова про це і в проекті нової редакції цієї Інструкції, який можна проглянути тут (за датою 26.11.2020 р.).

Можемо припустити, що за місяці, в яких була сплата ЄСВ роботодавцем за місцем основної роботи, не потрібне буде відображати нарахування ЄСВ у звітності з ЄСВ, яка подаватиметься ФОП.

Але в будь-якому разі, доведеться чекати якогось пояснення податкової з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202421
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20245541
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241831
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202441
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024332