• Посилання скопійовано

Частина місяця у відпустці: як нарахувати ЄСВ?

Основний працівник у відпустці з 03 по 27 серпня 2020 рр. Сума відпускних - 3 732,48 грн. Зарплата за 2 р. дні серпня - 485,00 грн. Всього - 4 217,48 грн, що менше за МЗП 4 723,00 грн. Чи донараховувати зарплату до рівня мінімальної в сумі 505,52 грн і виплатити її? Чи тільки донарахувати суму ЄСВ 22% до мінімального в сумі 111,21 грн?

Відповідно до ст. 2 Закону про відпустки, громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустки.

Статтею 3 Закону про відпустки передбачено різні види відпусток, зокрема, основну щорічну відпустку. 

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для платників встановлюється у розмірі 22% до визначеної бази нарахування єдиного внеску. У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску.

Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством (п. 9 розділу ІІІ Інструкції № 449).

Суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску.

Отже, найманим працівникам за основним місцем роботи, якщо загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати часу перебування у відпустці, яка припадає на поточний місяць, а також після виходу з відпустки, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску у розмірі 22%.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ч. 1 ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Тобто, якщо працівником виконано місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати (в серпні 2020 р. - 4723 р.). Якщо працівнику, який виконав місячну норму праці, нараховано заробітну плату в меншому розмірі ніж мінімальному, роботодавець проводить доплату до його рівня.

Така доплата проводиться лише працівникам, які працюють за трудовими договорами.

Доплату до мінімальної заробітної плати слід розраховувати в кінці місяця, коли відома сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час, а виплачувати потрібно разом із заробітною платою за другу половину місяця. 

Якщо працівником не виконано місячну норму праці у зв’язку з тим, що він перебував у щорічній відпустці, то такий період не враховується при обчисленні розміру доплати до рівня мінімальної заробітної плати, оскільки відпусткові не входять до фонду оплати праці, а також їх виплачують за час, коли працівник фактично не працював, а перебував у відпустці. При цьому мінімальна заробітна плата розраховується пропорційно виконаній нормі праці. І лише, якщо виконана норма праці за відпрацьований період виявиться менше пропорційно розрахованій МЗП, тоді і потрібно буде здійснити доплату працівнику до мінімальної.

Звертаємо увагу, що доплата до мінімальної входить до фонду оплати праці у складі додаткової зарплати (пп. 2.2.1 Інструкції № 5).

У ситуації, що склалася, дописувач неправильно розуміє поняття доплати до МЗП та додаткової бази нарахування ЄСВ, тому розглянемо її детально. 

Працівник (основне місце роботи) перебуває у відпустці з 03.08.2020 р. по 27.08.2020 р. Сума нарахованих відпускних - 3 732,48 грн.  П’ятиденний робочий тиждень. Посадовий оклад - 4 850,00 грн. Нарахована сума зарплати за 2 робочі дні  серпня 2020 р. -  485,00 грн. Всього нараховано за серпень 2020 р. - 4 217,48 грн. За серпень 2020 р. виходить сума нарахувань менша за суму мінімальної зарплати 4 723,00 грн.  

Чи потрібно проводити доплату до МЗП за серпень 2020 р. в сумі 505,52 грн і виплачувати її працівнику?

Враховуючи вищезазначене, знаємо, що сума відпускних (03.08.2020 р. по 27.08.2020 р.) не бере участі у розрахунку доплати до МЗП, а лише нарахована заробітна плата за 2 робочі дні серпня.

Оклад працівника складає 4850,00 грн, кількість робочих днів у серпні 20, відпрацьовано - 2 робочі дні серпня. Визначимо чи потрібно проводити доплату:

  • 4850,00 : 20 х 2 = 485,00 грн (з окладу);
  • 4720,00 : 20 х 2 = 472,00 грн (з МЗП).

Отже, належна сума працівнику за виконану норму праці більша МЗП, тому доплату проводити не потрібно.

Чи потрібно тільки донарахувати суму ЄСВ 22% до мінімального внеску  в сумі  111,21 грн?

При визначенні додаткової бази нарахування ЄСВ бере участь вся сума нарахованого доходу працівнику за звітний (поточний місяць). І якщо нарахований дохід менше МЗП потрібно провести так зване донарахування суми ЄСВ, щоб виконати норму ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Всього нараховано за серпень 2020 р. - 4 217,48 грн, сума нарахувань менша за суму мінімальної зарплати 4 723,00 грн. Визначаємо додаткову базу для нарахування ЄСВ, це різниця між МЗП та фактично нарахованою зарплатою:

  • 4723,00 – 4217,48 = 505,52 грн.

Суму ЄСВ, яку додатково потрібно нарахувати та перерахувати до бюджету:

  • 505,52 х 22% = 111,21 грн.

Таким чином, потрібно здійснити лише доплату ЄСВ з додаткової бази нарахування без проведення доплати працівнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246762
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024341