• Посилання скопійовано

Чи може підприємець сплачувати податки з зарплати та ЄСВ власними коштами?

ФОП на ІІ групі ЕП на час відпустки для догляду за дитиною планує взяти найманого працівника, але розрахункового рахунку ФОП не має. Чи може він сплачувати податки з авансу та ЗП через особистий рахунок, який не пов'язаний з веденням підприємницької діяльності, а виплату ЗП здійснювати готівкою за відомістю?

Почнемо з того, що фізособа має повне право використати особисте майно у бізнесі (ст. 320 ЦКУ). До того ж,  в нормативці немає обмежень з приводу джерел коштів для виплати зарплати, особливо, якщо справа стосується роботодавців-підприємців (ст. 4 Закону про оплату праці, КЗпП).

Водночас, у багатьох виникає запитання: чи потраплять до витрат ті затрати, які здійснені за рахунок особистих заощаджень? Так, потраплять. Адже підприємець має право врахувати у витратах будь-які суми, які:

1) пов’язані з підприємницькою діяльністю;

2) підтверджені документально (платіжне доручення, чек, квитанція тощо);

3) є витратами операційної діяльності.

Отже, ми з’ясували, що підприємець може без обмеження витрачати особисті гроші на свій бізнес, зокрема, на виплату зарплати працівникам. І якщо це готівка — узагалі жодних проблем. А ось у тих, хто зберігає заощадження на рахунку або на картці, проблем буде більше. На жаль, їм не завжди вдасться переказати гроші прямо з такого рахунку на погашення підприємницьких витрат.

Річ у тім, що в п. 14 Інструкції № 492 міститься заборона на проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю, за допомогою рахунку, відкритого громадянину. Щоправда, за порушення цієї заборони жодної відповідальності немає. Однак банки можуть просто відмовити у виконанні деяких операцій.

Отже, якщо підприємець має рахунок, відкритий на нього як на громадянина, не слід перераховувати з нього гроші прямо на погашення підприємницьких витрат. Правильніше буде спочатку зняти їх готівкою, а потім вже витратити на бізнес.

Виплачуючи зарплату «зі своєї кишені», підприємець, найімовірніше, видасть її готівкою. При цьому виплата оформляється як завжди — зарплатною відомістю.

Підприємець може вести зарплатну відомість у довільній формі, однак серед її реквізитів повинні міститися відомості про підприємця, назва документа (форми), дата складання, графи з нарахованими та розрахованими до виплати сумами зарплати, ЄСВ, ПДФО, графи для підпису працівників тощо.

Щодо сплати податків та ЄСВ до контролери зауважують (див. тут), що  джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених ст. 87 ПКУ, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (абз. 1 п. 87.1 ПКУ).

Отже, як зазначають податківці, сплату податків  фізична особа - підприємець може здійснювати власними коштами (в готівковій та безготівковій формі), з урахуванням особливостей визначених законодавством України.

А щодо ЄСВ, то згідно з пп. 2 п. 2 розд. IV Інструкції №449, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які не мають банківського рахунку, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. Однак при цьому нормами чинного законодавства не передбачено застосування відповідальності до ФОП, які за наявності банківського рахунку сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Таким чином, в даному випадку краще не сплачувати зарплатні податки (та й взагалі здійснювати платежі в рамках підприємницької діяльності) з банківського рахунку, що не призначений для ведення підприємницької діяльності. Тож зарплатні податки теж доведеться сплачувати готівкою через касу банку, або відкрити для цього підприємницький рахунок.

Звертаємо увагу на те, як правильно поповнити підприємницький рахунок, щоб внесені кошти не оподатковувались єдиним податком. Про це - тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241661
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024305
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271