• Посилання скопійовано

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ: які зміни?

Як змінилась таблиця 6 оновленого Звіту з ЄСВ?

Зміст граф таблиці 6 Звіту з ЄСВ змін не зазнав.

Але в Кодах типу нарахувань з'явився новий код. Нагадаємо, що ці коди потрібно використовувати для заповнення реквізиту 10 таблиці 6.

Новий код типу нарахувань 14 — сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати (доходу) за попередні періоди у зв'язку із здійсненням перерахунку при звільненні працівника за попередні періоди, пов'язані з уточненням днів використаної наперед відпустки (у зв'язку із сторнуванням).

На жаль, показувати під цим кодом виправлення помилок у донарахуванні ЄСВ не можна.

Отже, в решті випадків, як і раніше, для відображення різниці за минулі звітні періоди користуємось кодом 13 або 2 (3). У листі ДФСУ від 02.02.2017 р. №1925/6/99-99-13-02-01-15 було зауважено, що код типу нарахування «13» застосовується для сум різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою (доходом), які здійснені в поточному звітному місяці, у тому числі — за попередні, якщо сума заробітної плати менша ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата.

Суму різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою (доходом) у випадку перехідних лікарняних зазначаємо в реквізиті «19» окремим рядком, код категорії застрахованої особи — «29», код типу нарахувань — «13».

В інших випадках слід використовувати код 2 або 3 в залежності від того, збільшувати чи зменшувати слід донарахування ЄСВ.

Приклад 1. Працівнику було нараховано відпусткові у сумі 2000 грн за дні відпустки за травень 2018 року. У серпні 2018 року бухгалтер виявив помилку у розрахунку відпусткових. На підставі бухгалтерської довідки працівнику було сторновано суму раніше нарахованих відпусткових на суму 600 грн.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ за серпень 2018 року окремим рядком потрібно провести сторнування зайво нарахованих відпусткових (зазначаються зі знаком «мінус»), при цьому у реквізиті 10 «Код типу нарахувань» зазначається код «10». У реквізиті 11 слід зазначити травень 2018 року, за який було проведено помилкове нарахування.

У таблиці 1 Звіту з ЄСВ виправлення помилок, допущених у розрахунку відпусткових, не буде відображатися окремо у розділі 5, а буде включено у загальні дані щодо доходів такого звітного періоду у рядку 1.1 розділу 1.

Приклад 2. Працівнику було нараховано зарплату за липень 2018 у розмірі 3723 грн за 22 робочі дні липня. Але у цього працівника у липні була відпустка без збереження зарплати — 5 р. д. Відповідно, йому потрібно було нарахувати зарплату тільки за відпрацьовані дні у розмірі 2876,86 грн. У серпні 2018 року бухгалтер виявив помилку, було складено бухгалтерську довідку та наказ про відрахування з зарплати помилково нарахованої зарплати. На підставі бухгалтерської довідки працівнику було сторновано суму зайво нарахованої зарплати у розмірі 846,14 грн.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ за серпень 2018 року слід показати в окремому рядку сторновану суму зарплати за липень з кодом 3 у реквізиті 10. А також в окремому рядку слід показати донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску за липень 2018 року з кодом 2 у реквізиті 10.

У таблиці 1 Звіту з ЄСВ виправлення помилок, допущених у зарплаті, буде відображатися окремо у розділі 5. А ось сума донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску буде відображатися в розділі 4. У змісті помилки у таблиці 1 у розділі 4 слід буде вказати: «Донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску у зв'язку зі виправленням помилки у нарахованій зарплаті за липень».

А у розділі 5 слід буде відобразити такий зміст помилки: «Виправлення помилки у нарахованій зарплаті за липень у бік зменшення».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    Сьогодні 17:382
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241711
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437