• Посилання скопійовано

Як відшкодувати витрати на пальне, якщо працівник поїхав у відрядження на власному авто?

Працівник використав власний автомобіль у відрядженні без оформлення договору оренди, йому компенсували вартість паливно-мастильних матеріалів за оригіналами чеків. Як правильно оформити та оподаткувати таку господарську операцію?

Направлення працівника у відрядження на особистому автомобілі чинним законодавством взагалі не передбачено. Якщо ж така ситуація трапляється, то немає підстав для відшкодування пального.

Тому потрібно документально оформити відрядження працівника на власному автомобілі: 

  • укласти договір оренди автомобіля на строк відрядження;
  • виплатити працівнику компенсацію за використання його автомобіля зі службовою метою (ст. 125 КЗпП);
  • укласти договір позички. За договором позички одна сторона (позичкодавець) безплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку (ст. 827 ЦКУ).

Звертаємо увагу, що у ст. 125 КЗпП йдеться тільки про інструменти працівників, а автомобіль все ж таки інструментом не є. Ми звертали увагу на цю колізію тут. Хоча є інша думка, що ст. 125 КЗпП можна застосовувати до автомобіля – див. тут та тут.

Відповідно до пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податків є його доходом, тому обкладаються ПДФО і ВЗ як додаткове благо. 

В даному випадку працівник поїхав у відрядження на особистому легковому автомобілі, а жодного договору з ним не укладено.

Керівник може самостійно прийняти рішення та компенсувати працівнику понесені витрати на пальне, але це вже буде додатковим благом такого працівника, з якого слід утримати ПДФО. А оскільки додаткове благо надається у негрошовій формі, сума ПДФО обчислюється з застосуванням натурального коефіцієнта (пп. 164.5 ПКУ, пп. 164.2.17 ПКУ).  Також, із суми компенсації слід утримати ВЗ, але вже без застосуванням натурального коефіцієнта. У Додатку 4ДФ єдиної звітності така виплата відобразиться за ознакою «126».

ЄСВ на суму відшкодування не нараховується (п. 3.22 Інструкції №5).

Це додаткове благо списується в бухобліку до складу інших операційних витрат: Дт 949 Кт 663.

Головною умовою для компенсації пального є підтвердні документи на придбання пального, у підприємства вони є і це чеки з заправки в оригіналі, за потреби працівник може подати авансовий звіт.

В бухобліку таке пальне не відображається, тобто пальне не прибуткується на рах. 203 і відповідно не списується на відрядження. Оскільки його вартість компенсована працівнику, то на витрати списується саме ця компенсація.

Якщо ж з працівником було б оформлено договір про використання автомобіля (оренда, позичка) або видано наказ про компенсацію працівнику використання його автомобіля для службових цілей, тоді пальне списується за загальними правилами обліку витрат на відрядження:

  • Дт 203 Кт 372 – придбання пального на підставі чеків з АЗС;
  • Дт 23, 91 – 94 Кт 203 – використання пального у відрядженні на підставі шляхового листа автомобіля. Можливість складання шляхового листа виникає саме на підставі документа про використання автомобіля для службових цілей – договір оренди, позички, наказ керівники про компенсацію використання автомобіля працівника.

У такому разі орендна плата (ознака доходу 127) або сума компенсації зносу автомобіля (ознака доходу 126) будуть грошовим оподатковуваним доходом працівника, з якого потрібно було б утримати ПДФО та ВЗ.

Відшкодування витрат на пальне буде звичайним відшкодуванням витрат на відрядження без оподаткування – Дт 372 Кт 311, 301.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»