• Посилання скопійовано

Оклади та годинні ставки у штатному розписі

Як має виглядати штатний розпис, якщо на підприємстві частині працівників встановлені оклади, а частині – годинні тарифні ставки?

Законодавством не передбачено єдиних стандартів штатного розпису, тож він може мати довільну форму (крім бюджетних установ та організацій, які складають документ за формою відповідно до наказу Мінфіну від 28.01.2002 р. №57).

Одним із законодавчих документів, в якому згадується штатний розпис, є Господарський кодекс України. Зокрема, ч. 3 ст. 64 ГКУ передбачено, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Розробляти штатний розпис потрібно, спираючись на внутрішні організаційно-нормативні документи: діючу структуру з чисельністю працівників, положення з оплати праці. Позаяк у штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією), звертаємо увагу, що посади (професії) в штатному розписі мають бути визначені з дотриманням Класифікатора професій.

Тож, керуючись вищезазначеними нормами, підприємству потрібно розробити штатний розпис, який включатиме не тільки оклади за професіями, а й погодинну тарифну ставку.

На практиці підприємства, у яких різна форма оплати праці – оклади та тарифні ставки, розробляють та застосовують два варіанти штатного розпису:

1. у графу «Посадові оклади, грн» додають тарифну ставку і отримують графу з назвою «Посадові оклади (годинна тарифна ставка), грн»;

2. додають окрему графу з назвою «Годинна тарифна ставка, грн» поруч з графою «Посадові оклади, грн».

Чинним законодавством не врегульоване питання, як саме потрібно відображати погодинну тарифну ставку в штатному розписі. Тож місячний оклад визначають множенням годинної тарифної ставки на середньомісячну кількість робочих годин у календарному році, тобто множенням годинної ставки за певною посадою на норму робочих годин за рік, а отриманий результат поділити на 12 (кількість місяців у році). За потреби додаються суми доплат та надбавок.

Бланк штатного розпису, який можна взяти за основу, можна завантажити тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь