• Посилання скопійовано

Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця

Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?

Відповідно до пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платнику податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2024 році – 8480,00 грн).

Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

Тобто, зазначена норма вказує саме на останнє місце роботи працівника, але не вказує на те, чи має воно бути основним, чи за сумісництвом.

Так, ч. 3 ст. 22 Закону №1105 передбачено, що рішення про призначення страхової виплати приймається страхувальником або уповноваженими ним особами. Страхувальник або уповноважені ним особи здійснюють контроль за правильністю нарахування і своєчасністю здійснення страхових виплат, приймають рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково), розглядають підставу і правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.

Враховуючи те, що ч. 1 ст. 22 Закону №1105 не врегульовано питання призначення та здійснення надання допомоги на поховання, така допомога призначається та надається будь-яким страхувальником, з яким застрахована особа на момент настання страхового випадку:

  • перебувала в трудових відносинах; 
  • виконувала роботи;
  • або надавала послуги на підставі цивільноправового договору.

Таким чином, враховуючи зазначене та ч. 3 та ч. 4 ст. 23 Закону №1105, допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця надається на підставі оригіналу свідоцтва про смерть.

Аналогічну думку ПФУ висвітлює у своїх листах: від 14.06.2023 р. №2800-030401-8/32608 та від 13.06.2023 р. №2800-030401-8/32247.  

Тож, роботодавець за місцем роботи працівника за сумісництвом має право виплатити матеріальну допомогу на поховання у будь-якій сумі, але сума у розмірі 8480,00 грн не підлягатиме оподаткуванню, а сума перевищення оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ. 

У додатку 4ДФ єдиної звітності допомога на поховання працівника від роботодавця незалежно від її розміру відображаються за ознакою доходу «146».

Допомога на поховання належить до інших виплат згідно з п. 3.2 Iнструкції №5, що не належать до фонду оплати праці, тому ЄСВ на такий вид допомоги не нараховується, відповідно в додатку 1 єдиної звітності не відображається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202431
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.202454
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.202459
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420