• Посилання скопійовано

Розрахунок середнього заробітку в еквіваленті повної зайнятості для цілей бронювання працівників

Підприємство хоче забронювати працівників. Як правильно розрахувати середній заробіток в еквіваленті повної зайнятості, якщо є мобілізований працівник, жінки у відпустках по вагітності та пологах, працівник, який працює на умовах неповної зайнятості?

Згідно з пунктом 1.3 Інструкції №5, для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників застосовується показник фонду оплати праці.

До фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі (оцінені в грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат.

Фонд оплати праці (далі – ФОП) складається з:

  • фонду основної заробітної плати;
  • фонду додаткової заробітної плати;
  • інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Давайте розберемося, що належить і не належить до ФОП:

1. зарплата за відпрацьований час (537000 грн) – фонд основної зарплати (п. 2.1.1 Інструкції №5);

2. доплата за шкідливість 2990 грн (згідно з атестацією робочих місць) – фонд додаткової заробітної плати (п. 2.2.1 Інструкції №5);

3. щорічна основна відпустка (87570 грн) – фонд додаткової заробітної плати, це оплата за невідпрацьований час  (п. 2.2.12 Інструкції №5);

4. лікарняні (4200 грн) – інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.2 Інструкції №5);

5. середній заробіток за час відряджень (17100 грн) – фонд основної заробітної плати (п. 2.1.6 Інструкції №5);

6. щомісячна матеріальна допомога, що має постійний характер мобілізованому працівнику і оподатковується як зарплата та відображається в звітах як заробітна плата – 7100 грн. На жаль, така виплата не передбачена в Інструкції №5, ймовірно її можна розглядати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. 

Але Інструкція №5 не дає чіткої і прямої відповіді щодо такої матеріальної допомоги. 

У листах Мінекономіки від 13.02.2023 р. № 2704-20/5959-01 та від 13.02.2023 р. № 2704-12/5941-09 указано, що для обчислення розміру середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників слід керуватися пп. 4.1.2 Інструкції № 286: середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, що визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості, за відповідний період.

В еквіваленті повної зайнятості враховують увесь персонал, який залучали до роботи у звітному періоді. Він включає як штатних працівників підприємства, так і тих, які не перебувають в обліковому складі та залучені до роботи згідно з договорами і мають нарахування з фонду оплати праці (п. 4.1 Інструкції № 286). Ураховують також зовнішніх сумісників (п. 4.4.1 Інструкції № 286).

Кількість штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості визначається у такому порядку.

За кожною категорією штатних працівників, для яких встановлено робочий тиждень різної тривалості, визначається загальна кількість людино-годин робочого часу (відпрацьованого та невідпрацьованого), за який була нарахована заробітна плата. Загальна кількість людино-годин, за які була нарахована заробітна плата за кожною категорією працівників, ділиться на табельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривалості робочого тижня, встановленої на підприємстві згідно з законодавством або колективним договором.

До працівників, для яких встановлено скорочену тривалість робочого часу, належать: особи віком до 18 років, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, медичні, педагогічні працівники тощо (ст. 51 КЗпП України).

До кількості оплачених людино-годин ураховуються людино-години, за які працівникам здійснено нарахування з фонду оплати праці:

  • за відпрацьований час;
  • за час відпусток (основні, додаткові, у тому числі у зв'язку із навчанням, творчі відпустки) у частині, що припадає на робочі дні звітного місяця;
  • за час відсутності працівників у зв'язку з навчанням, виконанням державних або громадських обов'язків, простоїв та інших неявок, які оплачуються згідно з чинним законодавством.

До оплаченого часу не включаються неоплачені неявки та втрати робочого часу:

  • відпустки без збереження заробітної плати;
  • невідпрацьований час у зв'язку з роботою працівників у режимі неповного робочого дня (тижня);
  • період тимчасової непрацездатності;
  • прогули та інші втрати робочого часу.

Таким чином,  кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості :

  • 1. за січень  (184 год * 18 чол. + 1 чол. * 184 год. * 0,5)/184  ≈ 18чол. (на нашу думку, мобілізованих працівників та тих, що перебувають у відпустках по вагітності та пологах, для догляду за дитиною, не включаємо).
  • 2. за лютий (168 год. * 16 чол + 1 чол. * 168 год. * 0,5)/168 ≈16.
  • 3. за березень (168 год. * 16 чол + 1 чол. * 168 год. * 0,5)/168≈16. 

Округлення результатів обчислень для відображення у формах  державних   статистичних  спостережень  з  праці  здійснюється  за  правилом парної цифри. Округлюються цифри поступово справа наліво:  якщо   остання   значуща   цифра  менше  або  дорівнює  "4",  вона відкидається;  якщо  -  більше або дорівнює "6", найближча ліворуч  від  неї цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра  "5", найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін).

Згідно з роз’ясненнями Мінекономіки щодо бронювання працівників підприємств від  13.02.2023 р. № 2704-12/5941-09 середня заробітна плата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості, визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період.

В вашому випадку середня зарплата буде визначатись так: 

  • за січень (537000 + 2990 + 87570 + 17100) / 18 = 35814,44 грн (до розрахунку не беремо лікарняні та виплату мобілізованому працівнику);
  • за лютий 600 000 /16 = 37500 грн;
  • за березень 670000 / 16 = 41875 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»