• Посилання скопійовано

Як табелювати працівника, якщо запис про закінчення служби внесено до військового квитка із запізненням?

Працівник звільнився у запас з військової служби. Військовий квиток видано 11.06.2024 р., а у записі про закінчення військової служби у військовому квитку вказано дату 30.04.2024 р. Коли він повинен був приступити до роботи? Що ставити у табелі обліку робочого часу та у єдиній звітності?

Після звільнення з військової служби працівник надає роботодавцю військовий квиток із позначкою про таке звільнення. Тому працівник має звернутися до ТЦК та СП для належного оформлення військового квитка (ч. 11 ст. 26 Закону №2232), оскільки особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до відповідних районних (міських) ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Тобто має бути внесений відповідний запис до військовогоквитка. Для цього потрібно з’явитися протягом 5 днів до ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (ч. 3 ст. 24 Закону про військову службу).

Записи та відмітки у військовому квитку роблять посадові особи районних (міських) військових комісаріатів (відповідних органів Служби безпеки України, підрозділів Служби зовнішньої розвідки України), які відповідають за його видачу й заповнення. Записи у військовому квитку засвідчуються гербовою мастиковою печаткою.

Отже, при звільненні з військової служби 30.04.2024 р. працівник мав приступити до роботи 07.05.2024 р.

Законодавством не визначено інших строків внесення запису до військового квитка. Тому тут варто припустити, що працівник після демобілізації невчасно звернувся до ТЦК та СП.

Написати заяву про дозвіл стати до роботи демобілізований працівник може лише після того, як буде внесено відповідний запис до військового квитка. На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про допуск працівника до виконання трудових обов’язків.  Процедури повернення до роботи демобілізованого працівника в законодавстві не передбачено. Проте, зважаючи на те, що на час мобілізації працівника роботодавець видавав наказ про увільнення від виконання службових обов’язків в цей час, а також міг взяти по строковому трудовому договору іншого працівника на посаду мобілізованого, доречно, для початку не тільки  перевірити у демобілізованого працівника військовий квиток,де зазначається дата про призов і звільнення з військової служби, а також інформація щодо взяття його на військовий облік, але й підготувати заяву та наказ.  

Оформити період відсутності працівника можна шляхом надання (оскільки це потрібно зробити заднім числом) відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за згодою роботодавця на прохання працівника, згідно з ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

У Додатку 1 єдиної звітності відповідну кількість календарних днів такої відпустки слід відобразити у графі 13, а у графі 14 вказати відповідну кількість календарних днів перебування у трудових відносинах. Додатки 5 та 4ДФ єдиної звітності на демобілізованого працівника не подаються. 

А у табелі цей проміжок відсутності працівника на роботі позначається літерним кодом «НА» або цифровим «18».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»