• Посилання скопійовано

Голова благодійної організації та працівники без зарплати

Голова благодійної організації не отримує зарплату. Якими документами це оформити? Як оформити працівників без нарахування зарплати? Чи можна укласти з ними договори на надання послуг, як з ФОП? На якій групі ЄП може бути такий ФОП?

Голова благодійної організації без зарплати

Голова БО має право працювати без зарплати, якщо він є засновником БО. Юридично засновник виконує не обов’язки директора, а лише покладені на нього певні управлінські функції. І це головна його відмінність від директора — найманого працівника.

Виконання засновником обов’язків директора визначено такими нормами законодавства:

  • ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до якої може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів;
  • ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до якої вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність;
  • пп. 48.5.1 ПКУ, відповідно до якої може підписувати податкову декларацію.

При цьому укладати трудовий договір із директором-засновником не потрібно, як і не потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу. Якщо такого договору немає, то немає й обов’язку нараховувати або виплачувати засновнику заробітну плату. Тим більше жодна законодавча норма не зобов’язує власника підприємства укладати угоди з самим собою, в т. ч. і трудовий договір.

Згідно з ч. 2 ст. 12 Закону №5073 засновники благодійних організацій або уповноважені ними особи приймають рішення про утворення благодійних організацій, затверджують їх установчі документи та склад органів управління та приймають інші рішення, пов’язані з утворенням та державною реєстрацією благодійних організацій (ч. 1 ст. 14 Закону №5073).

Крім того, зокрема, але не виключно, установчі документи мають містити органи управління благодійної організації, їх склад, компетенцію, порядок діяльності та прийняття ними рішень 

Отже, зрозуміло, якщо голова БО є її засновником, то він може працювати без зарплати. Якщо головою є наймана особа, то з ним має укладатися трудовий договір та нараховуватися і виплачуватися зарплата.

 

Працівники БО без зарплати

Якщо фізособи добровільно братимуть участь в роботі благодійної організації (на волонтерських засадах), то вони є волонтерами і заробітна плата їм за це не нараховується та не виплачується. Про це ми писали тут.

В протилежному випадку, особам, які оформляються на посаду згідно з штатним розписом, має нараховуватися і виплачуватися зарплата.

 

Робота БО з ФОПами

ФОП ІІ групи, згідно з пп. 291.4 ПКУ мають право надавати роботи/послуги тільки платникам єдиного податку ФОПам та юрособам та/або фізичним особам.

Тож, зрозуміло, що ФОП ІІ групи не має права співпрацювати з БО, бо вона не є платником єдиного податку. Про це детальніше тут.

ФОПи ІІІ групи, на відміну від ФОП ІІ групи, можуть працювати не тільки з звичайними фізособами та з платниками єдиного податку, але й з ФОПами та юрособами на загальній системі, іноземними компаніями й фізособами, комунальними підприємствами та не містять заборони щодо роботи з неприбутковими організаціями.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»