• Посилання скопійовано

Врахування річної премії у оплаті лікарняних

Підприємство рахує лікарняні за січень 2024 року. Зарплата працівника з січня по листопад 2023 р. не перевищувала максимальної бази оподаткування ЄСВ (100 500 грн). У грудні 2023 року працівник отримав річну премію - 300 000 грн. ПФУ вимагає до розрахунку грудня 2023 року включити лише суму 100 500 грн, оскільки саме з цієї суми сплачено ЄСВ. Але ж середня зарплата за день виходить 2500 грн (враховуючи повну суму річної премії у розрахунку). Як діяти?

Дійсно, за пп. 4 Порядку №1266, середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску з розрахунку на один календарний день, яка обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44).

Тобто, сума середньоденної зарплати не може перевищувати 100 500 грн : 30,44 = 3 301,58 грн. А це більше, ніж отримана розрахунково величина - 2500 грн. 

Проте згідно з пп. 3 Порядку №1266 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для оплати лікарняних обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (в даному випадку - період перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Отже, ПФУ має рацію: для розрахунку середньої зарплати треба брати нараховані працівнику виплати лише в межах тих, на які нараховувався ЄСВ. Оскільки у грудні 2023 р. йому було нараховано премію 300 000 грн, що більше максимальної бази нарахування ЄСВ, яка діяла на той момент – 100 500 грн, то до розрахунку за грудень 2023 р. беремо як суму місячного доходу лише 100 500 грн.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»