• Посилання скопійовано

Як врахувати при розрахунку МПЗ орендну плату, сплачену у грудні 2023 р. за 2024 р?

Новостворене підприємство на загальній системі в грудні 2023 р. через аукціон взяло в оренду земельну ділянку сільгосппризначення (держреєстрація – грудень 2023 р). При подачі декларації з податку на прибуток було обчислено МПЗ за один місяць в сумі 4000 грн. Орендна плата за грудень - 14000 грн. Річна сума орендної плати відповідно до договору оренди сплачена в грудні 2023 р. - 283000,00 грн. У якому році має право підприємство зменшити МПЗ на 20% орендної плати?

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст.125 ЗКУ).

Мінімальне податкове зобов’язання (далі МПЗ) визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік (пп. 38 1.1.4 ПКУ).

Так як договір зареєстровано у грудні, то підприємство розраховує МПЗ за грудень 2023 р.

При розрахунку мінімального податкового зобов’язання враховується загальна сума сплачених платником податку податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, витрат на оренду земельних ділянок протягом податкового (звітного) року.

Відповідно до пп. 141.9.3 ПКУ до суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок відносяться 20 відсотків витрат на сплату орендної плати за віднесені до сільськогосподарських угідь земельні ділянки, орендодавцями яких є юридичні особи, та/або які перебувають у державній чи комунальній власності.

У сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Надміру сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету або на єдиний рахунок понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (пп. 14.1.115 ПКУ).

Враховуючи зазначене, сума сплаченої орендної плати у грудні 2023 р. за грудень 2023 та за січень-листопад 2024 р. в розумінні пп.14.1.115 ПКУ є надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями. Адже по оренді за грудень 2023 р. зобов’язання будуть нараховані у січні 2024 р., як і за січень-листопад 2024 р.

Тому підприємство не може врахувати дані суми у грудні 2023 р. до розрахунку МПЗ.

Щодо врахування цих сум в наступних періодах, то тут питання законодавчо не врегульовано. ПКУ наведено лише порядок для врахування суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань з цих податків, зборів, платежів 2022 р. (пп. 66 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). А от щодо врахування сум о сплачених у 2023 р. за 2024 р. цього не було зроблено. 

На нашу думку, платник має включити дані суми до зменшення МПЗ за 2024 р., аналогічно до порядку включення платежів для емфітевзису. Та законодавчо порядок включення даних сум не закріплено і дане питання потребує додаткових роз’яснень. Тому наразі платнику доцільно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»