• Посилання скопійовано

Зупинка виробництва: припинення доплати за шкідливі умови праці

Виробниче підприємство зі шкідливими умовами праці тимчасово не працює, проведено зупинку виробництва та консервацію обладнання, частину працівників звільнено. Інша частина залишилася працювати на весь період консервації. У зв'язку із зупинкою виробництва шкідливі чинники на підприємстві відсутні. Чи можна видати наказ та тимчасово призупинити доплату за шкідливість, додаткові дні відпустки та пільговий стаж для пенсії?

Працівник має право на отримання відповідної пільги чи компенсації за роботу зі шкідливими й важкими умовами праці за дотриманні таких умов:

  • своєчасне проведення атестації робочого місця— не рідше ніж раз на п’ять років; - професія, посада, робота наявні у відповідному Списку, Переліку;
  • право на певну пільгу чи компенсацію підтверджене за результатами атестації;
  • працівник зайнятий на роботі, передбаченій відповіднимСписком, Переліком, необхідну тривалість робочогочасу, визначену нормативним документом.

Якщо відсутня хоча б одна з цих умов, працівник не матимеправа на ту чи іншу пільгу або компенсацію.

На період воєнного стану дія окремих положень колективногодоговору може бути зупинена за ініціативою роботодавця (ст. 11 Закону №2136).

Отже, якщо роботодавець (вимушено) обрав процедуру зміниістотних умов праці потрібно внести зміни до локальних актівпідприємства (видати наказ зазначивши підставу), строк дії таких умов оплати праці роботодавець визначає самостійно. 

Нагадуємо, що відповідно до ст. 103 КЗпП про зміну діючихумов оплати праці в бік погіршення власник повинен повідомити працівника до їх запровадження (ст. 6 Закону №2136).

У зв’язку з цим, відповідно втрачається право на дні додаткової відпустки та пільговий стаж.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»