• Посилання скопійовано

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні

Працівник перебував у відпустці без збереження зарплати починаючи з 24.02.2022 року по 18.11.2023 року (дата звільнення). Як розрахувати компенсацію за невикористані щорічні відпустки?

Судячи із тексту запитання, те, як порахувати стаж, що дає право на щорічні відпустки, роботодавця не цікавить (скоріш за все, ця тема бухгалтеру або кадровику роботодавця знайома).

Тому перейдемо одразу до розрахунку компенсації за невикористані відпустки станом на листопад 2023 року. 

Слід пам’ятати, що 12 вересня 2023 року до Порядку №100 були внесені зміни, які стосуються саме цієї компенсації (точніше, порядку розрахунку середньої зарплати для її виплати). Ми про це докладно розповідали тут.

 Зазвичай, якщо людина звільняється у листопаді, то розрахунковим періодом є 12 місяців перед листопадом. Тобто, листопад 2022 – жовтень 2023 рр. Але у вересні 2023 року це змінилося. Саме для компенсації за невикористані відпустки і тільки щодо тих невикористаних відпусток, право на яке виникло до 31 грудня 2023 року, в розрахунок беруться виплати, починаючи з січня 2023 року. Аналогічно визначається і розрахунковий період. 

На практиці це означатиме, що у випадку, зазначеному в запитанні, розрахунковий період починається з січня 2023 року і закінчується жовтнем 2023 року (10 місяців). 

Проте, в ці місяці, як зазначено у запитанні, працівник перебував у відпустці без збереження зарплати. Тому ці місяці (усі 10) будуть виключені з розрахункового періоду. І рахувати середню зарплату доведеться за пп. 4 Порядку №100

Тобто, виходячи з окладу працівника, а якщо він менший за мінімальну заробітну плату на момент розрахунку, то виходячи з мінімальної заробітної плати (нагадаємо, що у листопаді 2023 року розмір МЗП становив 6700 грн на місяць). 

Формула розрахунку середньоденної зарплати досить проста: оклад (або МЗП) помножується на кількість місяців у розрахунковому періоді і ділиться на кількість календарних днів. Наприклад, якщо рахуємо з МЗП, то розрахунок виглядатиме як: 6700 х 10 / 304 = 220,40 грн. 

Зверніть увагу на те, що зараз святкові та неробочі дні, як правило, не застосовуються у цій формулі. У мирний час вони зменшували б річну кількість календарних днів, на яку треба поділити річний фонд оплати праці працівника. А зараз, оскільки вони є звичайними робочими днями (ст. 73 КЗпП тимчасово не працює), то ми їх у формулі не застосовуємо. Виключенням може бути лише випадок, коли роботодавець внутрішнім розпорядчим документом оголосив ці святкові та неробочі дні такими, у які підприємство не працює. 

Після розрахунку цю середньоденну зарплату слід помножити на кількість днів невикористаних щорічних відпусток, які підлягають компенсації при звільненні. Ось і все, сума компенсації визначена і готова до нарахування в бухобліку та оподаткування. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202446
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202485
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024461
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202429