• Посилання скопійовано

Впровадження святкових днів у 2024 році та їх вплив на середню зарплату

Керівник вирішив починаючи з грудня 2023 р. і у 2024 р. надати додаткові вихідні у будні дні, які є святковими чи неробочими, але через воєнний стан не є вихідними - 25.12.2023 р., 01.01.2024 р. тощо. Через це виникло декілька запитань...

Як впливають такі додаткові вихідні на розрахунок: 

1) оплати за роботу, якщо працівник виходить в такий додатковий вихідний день на роботу; 

2) відпускних, лікарняних за період, на який припадає такий додатковий вихідний; 

3) тривалість відпустки, якщо на період відпустки припадає такий додатковий вихідний; 

4) розрахунок середнього заробітку за 2 міс., якщо на розрахунковий період припадає такий додатковий вихідний.

 

Відповідь:

Щоб знову впровадити (повернути) святкові дні у графік роботи підприємства з грудня 2023 та далі  на 2024 рік,потрібно оформити наказ та перерахувати норми тривалості робочого часу.

 

Як це вплине на оплату роботи, якщо працівник виходить в такий додатковий вихідний день на роботу?

Після повернення підприємства на графік роботи з вихідними днями (як то було у мирний час), то воно починає працювати за нормами КЗпП. Тому вихід працівника на роботу у святковий день, якщо такий день не є його робочим днем за графіком, оплачується згідно з ст. 106 КЗпП у подвійному розмірі.

 

Як це вплине на оплату відпускних, лікарняних?

Відпускні та лікарняні потрібно буде розраховувати за правилами Порядку №100 та Положення №1266. При розрахунку відпускних із розрахункового періоду потрібно буде виключати святкові та неробочі дні, встановлені ст. 73 КЗпП (п. 7 Порядку № 100), що припали на певний розрахунковий період. А от при розрахунку лікарняних святкові та неробочі дні не потрібно виключати із розрахункового періоду.

 

Як це вплине на тривалість відпустки?

Ніяк не вплине. Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону про відпустки).

Тож, якщо на підприємстві працівникам встановлено надання відпустки 24 к. дні за робочий рік, то вона і надаватиметься 24 к.дні незалежно від того, чи має підприємство святкові та неробочі дні чи ні. Але якщо підприємство працює зі святковими та неробочими днями, вони не включаються у тривалість відпустки за загальними правилами.

 

Як це вплине на розрахунок середнього заробітку за 2 місяці?

Середня зарплата за 2 місяці розраховується шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком (пп. 8 Порядку №100).

Але при розрахунку середньої зарплати не будуть враховуватися виплати передбачені пп. 4 Порядку №100 та виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Тож як бачимо, впровадження святкових днів ніяк не впливає на розрахунок середньої зарплати, оскільки при її обчисленні виключаються і відпускні і лікарняні, якщо вони попадають у ці два місяці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202447
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202487
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024464
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202429