• Посилання скопійовано

Перевищення витрат на проживання у відрядженні

Працівник державного госпрозрахункового підприємства повернувся з відрядження. Сума проживання в готелі перевищено, що за добу склала 2100,00 грн. Згідно з наказом гранична сума витрат на проживання за добу не повинна перевищувати на території України 1500,00 грн. Які норми утримання застосовуються на період дії воєнного стану?

Працівники, згідно з ст. 121 КЗпП, мають право на відшкодування витрат у зв'язку з службовим відрядженням, в т.ч. на проживання. 

Згідно з пп. 170.9.1 ПКУ відшкодуванню підлягають понесені витрати працівником у відрядженні, що підтверджені документально.

 

Звертаємо тут особливу увагу! 

Інструкція №59 та Постанова №98 поширюють свою дію тільки на державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. 

Якщо ж державне підприємство працює за госпрозрахунком та не утримується за рахунок бюджету, на нього ці документи не поширюється. Зокрема, Інструкція №59 є для госпрозрахункового підприємства виключно довідковим документом, воно не зобов’язане її дотримуватися. Відповідно, за рішенням керівника працівнику можна відшкодувати всю витрачену ним суму на найм житла в готелі, яка підтверджена документально, без обмеження та без додаткового оподаткування.

Якщо держпідприємство отримує фінансування з бюджету у будь-якому розмірі, воно повинно дотримуватись вимог Інструкції № 59 та Постанови №98. Тоді за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовуються витрати в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення, затверджених Постановою №98, витрати відрядженим працівникам на найм житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання з урахуванням включених до рахунків на оплату вартості проживання витрат на користування телефоном (крім витрат на службові телефонні розмови), холодильником, телевізором та інших витрат (п. 5 розд. ІІ Інструкції №59). 

Зокрема, у преамбулі Постанови №98 зазначено, що установити на період дії воєнного стану, відшкодування фактичних витрат, що перевищують граничну суму витрат на найм житлового приміщення за добу, визначену для України додатком 1 до цієї Постанови, здійснюється з дозволу керівника згідно з підтвердними документами та не може перевищувати 1800 гривень (без урахування витрат на оплату податку на додану вартість). 

У разі, якщо державне підприємство має госпрозрахунковий рахунок, проте частково утримується за рахунок бюджету, то в загальному випадку витрати працівника (держслужбовця) на проживання в готелі у відрядженні відшкодовуються та не підлягають оподаткуванню в межах граничних норм (1500,00 грн) – з урахуванням вимог Постанови №98. Проте, під час дії воєнного стану витрати, що перевищують граничну суму витрат на найм житлового приміщення за добу, здійснюється з дозволу керівника за наявності підтвердних документів в межах 1800 грн (без ПДВ).

Сума понад граничну норму (300,00 грн (2100,00 грн – 1800,00 грн)) за рішенням керівника та за наявності підтвердних документів може підлягати відшкодуванню, а разом з цим і оподаткуванню. Оскільки сума витрат буде вважатися додатковим благом для такого працівника, відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ та оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) із застосуванням натурального коефіцієнта (пп. 164.5 ПКУ) та військовим збором за ставкою 1,5% без застосування натурального коефіцієнту.

Ще раз нагадаємо, що якщо держпідприємство не отримує фінансування з бюджету, воно не зобов’язане дотримуватись ззазначених норм.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202444
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202482
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024456
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202429