• Посилання скопійовано

Відрядження із щоденним поверненням додому: як відшкодувати витрати?

Працівник спрямовується у відрядження в місцевість, де відсутні готелі. Але працівник має можливість щоденно повертатися додому, щоб переночувати. Як оформити таке відрядження і витрати на поїздки, за наявністю квитків?

Для того, щоб відповісти на це питання, треба згадати, що є відрядженням.

Справа в тому, що в КЗпП й досі визначення цьому терміну немає. А стаття 121, яка встановлює гарантії працівнику на час відрядження, лише оперує цим терміном, без його визначення. Єдине визначення ми можемо знайти в Інструкції №59. Вона, звісно, зараз регулює питання відряджень лише для бюджетників, проте небюджетні роботодавці можуть використовувати її в своїй діяльності як допоміжний документ. Тому роботодавці самі повинні визначити, що вони вважають відрядженням, і зафіксувати це рішення у розпорядчому документі, наприклад, у Положенні про службові відрядження.

Отже, якщо прибрати нюанси, які стосуються саме бюджетників, за Інструкцією №59 відрядження – це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, установи та організації, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. 

Як бачимо, варіант із поверненням додому під час відрядження і новою поїздкою до місця відрядження в цьому визначенні не передбачений. Тому ідеальний варіант це вважати відрядженням одну поїздку за маршрутом «місце роботи» - «певна місцевість, де працівник буде виконувати службове завдання» - «місце роботи». 

Але на практиці цей маршрут може уточнюватись. Наприклад, місце роботи – це поняття значно ширше, ніж кабінет, у якому працює працівник. Як правило, під ним стосовно відрядження ми маємо на увазі місцевість, у якій знаходиться такий кабінет, завод, офіс тощо. У випадку, який зазначено в запитанні, місце роботи співпадає з місцем проживання працівника. Отже, фактично працівник регулярно на нього повертається. А відрядження триває, службове завдання ще не виконане – отже, він знову і знову їздить у місцевість, яка є місцем відрядження. 

Звісно, можна оформити кожну таку поїздку туди і назад як окреме відрядження. Проте, на нашу думку, це не має сенсу – адже головним фактором в цій ситуації є службове завдання, яке є однаковим і виконується щодня. Тому, на нашу думку, можна в наказі про відрядження, коли складається маршрут службової поїздки, зазначити, наприклад: "Дозволити працівнику у випадку необхідності (відсутності місця для проживання) щоденно повертатися додому з міста відрядження". 

До речі, у власне визначення відрядження, яке оформляється розпорядчим документом (зокрема, міститься у Положенні про службові відрядження), можна додати і цю можливість – щоденно їздити до місця відрядження та повертатися додому. На наш погляд, суттєвою ознакою відрядження, яяка відрізняє його від звичайної роботи, має бути не безперервне перебування працівника в іншій місцевості, а саме виконання роботи поза межами звичайного місця роботи (в іншому населеному пункті), яке потребує додаткових витрат на транспорт. При цьому можна не прив’язуватися до певного строку перебування в іншій місцевості.

В такому випадку роботодавець зможе відшкодувати працівнику витрати на щоденний проїзд. Так само, як в разі необхідності оплачують не лише витрати на проїзд з місця роботи до місця відрядження і назад, а і витрати на проїзд за місцем відрядження (на таксі, громадський транспорт тощо). Прямо такі нюанси не прописані в ст. 121 КЗпП, проте заборони цьому теж немає. Все вирішує необхідність таких витрат, організація умов для виконання службового завдання, яку має профінансувати роботодавець. 

Підтвердженням витрат на проїзд будуть квитки, квитанції або чеки на таксі тощо. Їх працівник повинен буде надати разом із авансовим звітом після закінчення відрядження. За ними визначатиметься і тривалість відрядження, яка має значення для нарахування добових. Адже тривалість відрядження наразі визначається не лише за наказом керівника, а і на підставі документів, які підтверджують факт перебування працівника у відрядженні. Їх перелік не обмежений, тобто, це можуть бути будь-які документи, які дають можливість визначити рух працівника з місця роботи до місця відрядження та назад, і дату остаточного повернення. У випадку, який ми розглядаємо, такою датою буде дата, зазначена у документі на проїзд додому, яка буде найближчою до дати складання авансового звіту.  І це буде останній день, за який працівник отримає добові (навіть, якщо в цей день він вже вийде на роботу і встигне попрацювати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Як нарахувати лікарняні після відпустки для догляду за дитиною?
    Працівниця працює в компанії з 2017 року, в 2021 році пішла в відпустку по вагітності та пологах, потім у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 12.03.2024 р. вийшла на роботу. З 09.04 по 12.04 була на лікарняному. Загальний страховий стаж - 19 років. Як розраховується середньоденна зарплата для нарахування лікарняних - за фактично відпрацьований час 12.03-08.04.2024 р. чи із розрахунку МЗП - 8000/30,44?
    08.05.202426
  • Залучення працівників до роботи у вихідні дні
    У зв'язку з виробничою необхідністю підприємство планує залучати у вихідні дні (субота та неділя) працівників для виконання певного виду робіт. Оплата праці буде проведена в двократному розмірі посадового окладу. На підприємстві затверджено такий графік роботи: робочі дні - понеділок-п'ятниця з 8:00 до 17:00, 12:00-13:00 обідня перерва вихідні – субота, неділя
    06.05.2024380
  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.202431
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202434
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202476