• Посилання скопійовано

Звільнення ВПО з попереднього місця роботи: трудова книжка

На підприємстві працює ВПО. Прийнятий у липні 2022 р. на основне місце та за новою трудовою книжкою. Зв’язок з попереднім місцем роботи й надалі відсутній, попередню трудову книжку передали, але без запису про звільнення. Як звільнитись ВПО з попереднього місця роботи? Яку трудову книжку вести?

Частиною 2 ст. 21 КЗпП працівникові надається право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. 

Тобто у працівника може бути тільки одне основне місце роботи, всі інші – це місця роботи за сумісництвом. Основним місцем роботи є місце роботи, де укладено трудовий договір, навіть якщо немає зв'язку з роботодавцем, допоки такий трудовий договір не розірваний.

Отже, працевлаштуватися внутрішньо переміщена особа, яка з тих чи інших причин не змогла звільнитися з попереднього місця роботи і не мала трудової, могла тільки за сумісництвом.

А працівник, оформлений за сумісництвом, може працювати і на повний робочий день, тобто на 8 годин/п’ять днів на тиждень і навіть більше, і це не буде порушенням. Адже сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи (ст. 102-1 КЗпП). Таким і є працівник - ВПО, бо повністю вільний від основної роботи.

Аби претендувати на основне місце, внутрішньо переміщена особа, для початку, повинна звільнитися з попереднього місця роботи. Звільнення не має й до сьогодні. Про звільнення ВПО з попереднього місяця роботи, коли немає зв’язку з роботодавцем, бо підприємство залишилося на окупованій території, через центр зайнятості ми писали тут

 

Про трудову книжку

Законодавством не передбачено перевірку роботодавцем трудової книжки на наявність записів, які мав унести попередній роботодавець. Проте надати трудову книжку, оформлену в установленому порядку, під час працевлаштування працівник зобов’язаний (пп. 1.3 Інструкції №58).

Проте, ВПО, який має намір працевлаштуватися за новим місцем (після звільнення) свого фактичного проживання, але не має на руках оригіналу трудової книжки та у зв'язку з відсутністю доступу до неї внаслідок надзвичайної ситуації на території, де він працював, пп. 5.6 Інструкції №58 забезпечена можливість отримання дубліката трудової книжки за новим місцем роботи.

Відсутність запису про звільнення з попереднього місця роботи унеможливлює внесення запису до трудової книжки про прийняття на основне місце роботи на новому підприємстві (розділ 2 Інструкції №58). Тож відсутність запису про звільнення означає, що працівник досі перебуває у трудових відносинах із попереднім роботодавцем. 

Після внесення попереднім роботодавцем запису про звільнення (це право залишається за ним навіть у разі звільнення працівника через центр зайнятості), всі записи з дубліката про періоди роботи переносять до оригіналу. На дублікаті вноситься запис: «Дублікат анульовано», що посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника, а дублікат повертається його власнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»