• Посилання скопійовано

Безоплатна відпустка більшої тривалості для догляду за дитиною в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ

Жінці надали відпустку без збереження ЗП для догляду за дитиною більшої тривалості (більше ніж до трьох років). Чи відображати це в додатку Д5 та як відобразити в додатку Д1? Чи може мати піти в таку відпустку після відпустки для догляду до 3-х років чи винятково її можна надати тільки одразу після народження дитини, тобто оформлення відпустки для догляду до 3-х років не повинно бути? Як заповнити в єдиному звіті реквізити 108 (жінок) та 109 (чоловіків)?

Про відпустку для догляду за дитиною більшої тривалості зазначається у ч. 4 ст. 179 КЗпП, ч. 2 ст. 18 Закону «Про відпустки».

Роботодавець за рахунок власних коштів може надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості. 

Тобто, слід розуміти, що ця відпустка надається за бажанням роботодавця (на відміну тої, яка надається обов’язково за наявністю медичного висновку за ст. 25 Закону про відпустки).

На жаль, процедури надання такої відпустки не прописані в підзаконних актах. Але в коментарі до КЗпП зазначається таке: "Слід звернути увагу на ту обставину, що в силу ч. 4 ст. 179 КЗпП підприємства, установи, організації  мають право надавати жінкам відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж це передбачено частиною третьою (до досягнення дитиною віку трьох років) і частиною шостою (до досягнення дитиною шестирічного віку) ст. 179 КЗпП. Однак формулювання \"відпустка… більшої тривалості\" означає можливість лише продовження відпустки, в якій перебуває жінка (інша особа, яка фактично здійснює догляд), але не надання такої відпустки після того, як жінка вийшла на роботу після досягнення дитиною трирічного (шестирічного) віку".

Тобто, після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку одразу можна надати частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження зарплати, але не після того, як жінка вже стала до роботи після закінчення відпустки.

Також відпустку більшої тривалості без збереження зарплати для догляду за дитиною можна надати не одразу після народження дитини. 

Щодо відображення цієї відпустки в додатку Д1 та додатку Д5 єдиної звітності, то це питання, на жаль, також не врегульовано в Порядку № 4.

Але коли жінка йде у відпустку для догляду за дитиною до трьох років, а також коли ця відпустка закінчується (дитині виповнюється три роки) то в додатку Д5 слід цю подію відобразити. В графі 7 додатку Д5 зазначається категорія особи 6 «особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.» 

Тобто, як дитині виповнюється 3 роки, то в будь-якому випадку слід це відобразити в додатку Д5.

Якщо надається відпустка більшої тривалості (після трьох) років, то в Д5 її відобразити неможливо, оскільки категорія особи «4» в графі 7 зазначається тоді, коли особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку, тобто за медвисновком.

Тож, на нашу думку, якщо жінка продовжує перебувати у відпустці більшої тривалості для догляду за дитиною без збереження, то про неї слід зазначати інформацію в додатку Д1 – кожен місяць заповнювати графу 13 (кількість днів без збереження зарплати) та графу 14 (кількість днів перебування в трудових відносинах).

 

Щодо реквізитів: рядок 108 – жінок та рядок 109 – чоловіків

  • Реквізит 108  - рекомендують кількість жінок рахувати по позначці "Ж" у гр. 6 додатка Д1.
  • Рядок 109 – рекомендують кількість чоловіків рахувати по позначці "Ч" у гр. 6 додатка Д1.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»