• Посилання скопійовано

Квота працевлаштування осіб з інвалідністю, якщо є призупинені трудові договори

У ФОПа працює 7 працівників за основним місцем роботи на умовах неповної зайнятості. Також призупинено трудові договори з працівниками в кількості 5 осіб, які теж працевлаштовані за основним місцем роботи. Який буде норматив працевлаштування осіб з інвалідністю?

Працівники, з якими призупинено трудові договори

Держстат у роз’ясненні щодо показників форми державного статистичного спостереження №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» від 31.10.2022 р. №19.1.2-12/45-22 пише, що у звіті з праці слід відображати працівників, з якими призупинили дію трудового договору, лише в обліковій кількості та не відображати у середньообліковій кількості штатних працівників. 

Але ж норми Інструкції №286 не змінювалися, тож тут ситуація є аналогічною із ситуацією з мобілізованими працівниками.

Таким чином, норми Інструкції №286 не містять винятків чи вказівок щодо працівників, з якими призупинено дію трудових договорів. З цього випливає, що й ці працівники враховуються до середньооблікової, оскільки:

  • працівники, з якими призупинено трудові договори, ураховуються в обліковій кількості штатних працівників на кінець звітного періоду;
  • на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників і розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.

Тож рекомендуємо керуватися нормами Інструкції №286 як нормативно-правового акта, зареєстрованого в Мін’юсті.

Таким чином, працівники, з якими призупинено трудові договори, включаються до облікової та середньооблікової кількості штатних працівників, відповідно вони враховуються при заповнені рядків 101, 102 та 104 єдиної звітності. 

 

Яку кількість осіб з інвалідністю слід прийняти для виконання нормативу? 

Як слідує із запитання, усі працівники на підприємстві працевлаштовані за основним місцем роботи, і загальна кількість складає 12 працівників.

У ст. 19 Закону №875 зазначається, що для фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Якщо у  ФОПа працює 12 працівників, то для виконання квоти з працевлаштування слід мати одного найманого працівника з інвалідністю.

Але про виконання чи невиконання інвалідного нормативу слід говорити в розрізі року, оскільки у ст. 19 Закону №875 згадується «середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за рік».

Тож, якщо в подальших місяцях кількість найманих працівників буде збільшуватися чи зменшуватися, це також неодмінно в результаті вплине на середньооблікову чисельність за рік в цілому.

Як розрахувати середньооблікову кількість працівників за рік читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»