• Посилання скопійовано

Середній заробіток бійцю ТрО з запізненням та подальшим звільненням в єдиній звітності

Працівник був призваний до ТрО, цілий рік не було підтвердження, в березні 2023 р. приніс документи, була нарахована та виплачена середня зарплата за весь період, з березня 2022 по березень 2023 рр. і проведено звільнення за угодою сторін. Як подати уточнюючу єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо ці обов’язки здійснюються у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку (ст. 119 КЗпП). Ця норма стосується також і бійців ТрО.

Відтоді як роботодавець дізнався про мобілізацію працівника, оформляється наказ (у березні 2023 р.) про увільнення з дати вступу до ТрО у березні 2022 та проводиться нарахування середньої зарплати за весь період мобілізації.

Нагадаємо, що середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяця роботи, що передують події, з яким пов'язана відповідна виплата. Працівникам, що пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (п. 2 Порядку №100).

Тобто, якщо працівник вступив до ТрО у березні 2022, то розрахунковим періодом буде січень-лютий 2022 р. Щоразу розраховувати середньоденний заробіток не потрібно, він є сталим, допоки працівник не повернеться на роботу.

Проведений у березні 2023 розрахунок підлягає відображенню в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 

 

Додаток 1 до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з типом «Звітний» за І квартал 2023 року

Відповідно до п. 1 розділу IV Порядку №773, нарахування зарплати, здійснені за попередній звітний період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зарплати включаються в зарплату місяця, в якому були здійснені такі донарахування.

Таким чином, оскільки коригувати попередні місяці щодо нарахованих сум працівнику та суми ЄСВ не можна, то потрібно відобразити нараховані виплати мобілізованому працівнику тільки у місяці нарахування (у березні 2023 року) із зазначенням у кожному окремому рядку додатку 1 приналежність суми до кожного місяця:

  • графі 8 – КЗО «1» або «2» - якщо працівник є особою з інвалідністю;
  • графі 9 – код типу нарахувань «2» - донарахування сум ЄСВ;
  • графі 10 – місяць, на який припадають виплати - «032022» (і далі в кожному окремому рядку «042022» - «032023»);
  • графах 16 та 17 – сума нарахованої середньої зарплати, що припадає на кожний місяць;
  • графі 20 – сума ЄСВ, нарахована на суму середньої зарплати. 

Звертаємо увагу: якщо розмір нарахованого середнього заробітку звичайному працівнику буде менший розміру мінімальної зарплати, то суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки 22% ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Тоді тут з’явиться ще один рядок з кодом «13» у графі 9 та відображенням у графі 18 суми різниці між МЗП та фактично нарахованим доходом і у графі 20 – нарахована сума ЄСВ на цю різницю. Якщо мобілізований є особою з інвалідністю, доплачувати ЄСВ до мінімального розміру не потрібно; 

  • графи з 5 по 8 та з 21 по 24 заповнюються в звичайному порядку;
  • інші графи – не заповнюються. Зауважимо, що графа 14, в даному випадку, теж не заповнюється, якщо кількість днів у трудових відносинах вже відображена у додатку 1 за минулі періоди, тому для уникнення задвоєння днів, в цьому додатку повторно не відображаються. 

Зазначимо: донарахована сума ЄСВ з кодом «2» у графі 9 знайде своє відображення у рядках 4 та 4.1 (4.1.1) титульного аркуша єдиної звітності.

Суму нарахованої компенсації за невикористані дні відпустки працівнику потрібно буде показати у рядку за «032023» разом із сумою середнього заробітку.

 

Додаток 4ДФ до єдиної звітності  з типом «Звітний» за І квартал 2023 року

У додатку 4ДФ нарахована сума середнього заробітку відображається також у місяці того кварталу, коли проведено нарахування, тобто нарахована сума середньої (графи 3 та 3а) буде відображена  у березні 2023 р. за І квартал з відображенням утриманих ПДФО (графи 4 та 4а) та ВЗ (графи 5 та 5а) за ознакою доходу «101» (як звичайна зарплата). 

Загальною сумою, разом із середнім заробітком, потрібно показати і суму нарахованої компенсації за невикористані дні відпустки працівнику з відповідним утриманням податків та зборів.

 

Додаток 5 до єдиної звітності 

У додатку 5 до єдиної звітності інформацію про початок і закінчення військової служби не зазначають, але інформацію щодо звільнення працівника за угодою сторін відобразити потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    Сьогодні 14:2219
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202456
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024327
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428