• Посилання скопійовано

Підприємець в ЗСУ: сплата середньої зарплата найманому працівнику та ЄП за ФОПа

Найманий працівник ФОПа з березня 2022 р. за контрактом у ТрО, йому нараховується середня зарплата. З квітня 2023 р. ФОП підписав контракт із ЗСУ, діяльність зупиняється, доходу не буде. Як нараховувати та сплачувати середню зарплату найманому працівнику та як це відобразити в об’єднаній звітності? Чи повідомляти ДПС? Як сплачувати ЄП та ЄСВ за ФОПа?

Насамперед заначимо, що державна реєстрація підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця на час призову не припиняється (ч. 3 ст. 39 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу»).

 

З квітня 2023 р. ФОП підписав контракт із ЗСУ, діяльність зупиняється, доходу не буде. Як надалі нараховувати та сплачувати середню зарплату найманому працівнику – бійцю ТрО та як це відобразити в об’єднаній звітності? Чи повідомляти ДПС?

На час служби ФОП може передати управління бізнесом іншій уповноваженій особі (можна не працівнику) на підставі договору доручення та нотаріально завіреного доручення, в якому варто детально прописати всі права такої особи.

Оскільки у мобілізованого ФОПа є найманий працівник, який в ТрО і якому нараховується середній  заробіток, то такий ФОП має призначити уповноважену особу, яка представлятиме його інтереси щодо сплати податків та подання звітності.

Для цього, ФОПу потрібно делегувати право підпису уповноваженій особі, і про це видати наказ в якому доручається такій особі підписувати всі або деякі документи пов’язані з господарською діяльністю. Це дасть право уповноваженій особі нараховувати та виплачувати мобілізованому працівнику середній заробіток та подавати Об’єднану звітність. Після делегування права підпису, на документах має стояти вже підпис ПІБ уповноваженої особи. Для цього, уповноваженій особі потрібно замовити та мати власний ЕЦП.

Якщо право підпису не було делеговано, то уповноважена особа матиме право лише на  виплату середньої мобілізованому працівнику та/або інших доходів, його зобов’язання, визначені пп. 1 (крім сплати єдиного внеску), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ. Також матиме право на утримання ПДФО та ВЗ із заробітної плати (пп. 25 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ).

Суми нарахованих уповноваженою особою податків буде сплачувати до бюджету демобілізований ФОП протягом 180 к. днів. із першого дня його демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій, на підставі:

  • поданої заяви;
  • та копії військового квитка або копії іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу протягом 10 днів після її демобілізації. 

Якщо демобілізований ФОП перебуватиме на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, зазначені документи подають протягом 10 днів по закінченню його лікування (реабілітації).

Хоча законодавством не заборонено подання до податкового органу заяви про звільнення від оподаткування відразу як тільки ФОП був мобілізований.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного часу всі суб’єкти господарювання звільнені від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України (пп. 112.8.9 ПКУ).

 

Об’єднана звітність

Нарахований середній заробіток бійцю ТрО в об’єднаній звітності буде відображатися так само, як і до контракту ФОПа. Тобто: 

  • у Додатку 1 об’єднаної звітності працівник відображається з зазначенням у графі 08 "КЗО" – «47» (або за кодом «66» - якщо мобілізований особа з інвалідністю). Якщо виникне необхідність в донарахуванні ЄСВ до мінімального страхового внеску, то сума ЄСВ-різниці відображатиметься окремим рядком за КТН «13» у графі 09 і кодом КЗО «47» у графі 08.
  • у Додатку 4ДФ об'єднаної звітності відображається сума фактично нарахованого середнього заробітку та утриманих з нього ПДФО та військового збору.
  • у Додатку 5 об’єднаної звітності інформація про початок і закінчення військової служби не зазначається, тому що працівники лише увільняються і трудовий договір з ними не припиняється.

Інформація по ФОПу, який підписав контракт із ЗСУ, в об’єднаній звітності не відображається.

 

Як сплачувати податки за ФОПа?

У разі непровадження ФОПом підприємницької діяльності у період його мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам – підприємцям не здійснюється (ч. 3 ст. 39 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу»).

 

ЄСВ

На час призову ФОПа звільнено від сплати ЄСВ за себе на підставі пп. 9-2 прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ з посиланням на Закон про мобілізацію із згадкою про  платників ЄСВ (зі ст. 4 Закону про ЄСВ), якщо ФОП не є роботодавцем. 

Оскільки, в даній ситуації, ФОП є роботодавцем, то і сплачувати ЄСВ за себе потрібно.

 

ПДФО та ЄП

Відповідно до пп. 25 підрозділу 10 розд. ХХ ПКУ самозайняті особи (фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV цього Кодексу, а також звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV цього Кодексу.

Тобто, на час призову ФОПа звільнено від нарахування і сплати ПДФО (якщо він на ЗСО) та ЄП (для всіх ФОП), а також від подання звітності, незалежно від того, чи були наймані працівники.

Для цього, як вже зазначалося вище, ФОП має написати заяву та надати копію військового квитка або копію іншого документа, у якому зазначені дані про його призов на військову службу та подати їх до податкового органу за місцем своєї податкової реєстрації протягом 10 днів після демобілізації. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202418
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024108
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024494