• Посилання скопійовано

Директор - єдиний працівник: виконання обов'язків головбуха та касира

Директор - єдиний працівник на підприємстві. Чи потрібно оформляти наказ на самого себе про те, що він покладає виконання обов'язків головного бухгалтера та касира на себе?

Відповідно ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, передбачає самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. 

Звертаємо увагу, що таку форму організації бухгалтерського обліку не може застосовувати на підприємстві, звітність якого повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах, перелік яких визначений ст. 14 Закону про бухоблік.

Отже, якщо у штатному розписі не передбачено посади головбуха, то директор, користуючись правом наданим ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, як керівник має право самостійно вести бухоблік на даному підприємстві, попередньо подавши форму №1-ОПП, зазначивши себе особою, відповідальною за ведення бухобліку.

Також, п. 25 та п. 26 Положення №148 дозволяють підписувати прибуткові та видаткові касові ордери, окрім головбуха та касира, особою, уповноваженою керівником.

Крім того, відповідно до абз. 5 п. 45 Положення №148, якщо штатним розписом підприємства не передбачено посади касира, виконання його обов'язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника.  

Отже, якщо директор є єдиним працівником на підприємстві, то згідно чинного законодавства, він може покласти на себе наказом обов’язки касира з укладенням договору про повну матеріальну відповідальність. Відповідно ставити підпис директор у касових документах повинен буде у всіх рядках і за себе, і за головбуха і за касира.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»