• Посилання скопійовано

Компенсація при звільненні: рік без збереження зарплати

Працівник отримував останню зарплату в лютому 2022 р, далі відпустка без збереження зарплати по сьогоднішній день. В березні 2023 р. він написав заяву на звільнення. Як розрахувати компенсацію відпустки 24 календарних днів при звільненні? За який період потрібно брати розрахунок?

Дні компенсації

Нагадаємо, що час, коли працівник фактично не працював (перебував у відпустці без збереження зарплати) і йому не виплачувалася зарплата, але зберігалося робоче місце, включається до стажу роботи, що дає право на дні щорічної відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Тобто, у страховий стаж, що надає право на щорічну відпустку, включається час фактичної роботи протягом робочого року, за який надається відпустка без збереження заробітної плати.

Проте, абз. 6 п. 2 Порядку №100 передбачено, що час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Зазначена норма стосується, зокрема, випадків, коли працівникам надається відпустка без збереження заробітної плати в обов'язковому порядку відповідно до ст. 25 та ст. 26 Закону про відпустки.

Отже, під час перебування у відпустці без збереження зарплати працівник має право на дні щорічної відпустки (та їх компенсації при звільненні), але календарні дні такої відпустки виключаються з розрахункового періоду.

 

За який період потрібно брати розрахунок?

За загальним правилом для виплати компенсації за невикористані відпустки береться заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації. Якщо ж працівник пропрацював менше ніж рік, тоді для розрахунку компенсації беруть виплати за фактичний час роботи: з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому виплачують компенсацію (п. 2 Порядку №100).

Таким чином, період перебування працівника у відпустці без збереження зарплати, а також вихідні дні, що припадають на цей період виключається при обчисленні днів, за які виплачується компенсація за невикористану відпустку.

В зазначеному випадку працівник звільняється у березні 2023 р. Тож розрахунковим періодом буде березень 2022 – лютий 2023. Проте, працівник з березня 2022 по день звільнення перебуває у відпустці без збереження зарплати. Тобто немає жодного відпрацьованого дня і відповідно немає доходу.

Але незважаючи на те, що протягом року працівник перебував у відпустці без збереження зарплати, розрахунковий період для нього буде 12 місяців перед місяцем звільнення. Про це - далі.

 

Як розрахувати компенсацію відпустки 24 календарних днів при звільненні?

Оскільки в розрахунковому періоді немає доходу і відпрацьованих днів, для розрахунку компенсації при звільненні працівнику потрібно скористатися абз. 3-5 п. 4 Порядку №100. А саме, у разі відсутності в розрахунковому періоді заробітної плати, середня зарплата розраховується з установленого в трудовому договорі  тарифної  ставки, посадового (місячного) окладу. У випадку, якщо оклад є меншим за МЗП, то розрахунок слід проводити з МЗП.

Отже, для розрахунку сумарного заробітку потрібно посадовий оклад (мінімальну заробітну плату) помножити на кількість місяців розрахункового періоду (в цьому випадку на 12 місяців). Далі для розахунку середньої зарплати слід поділити отриманий сумарний заробіток на кількість календарних днів у розрахунковому періоді без вирахування святкових (неробочих) днів (ч. 6 ст. 6 Закону №2136).

Для визначення суми компенсації потрібно отриманий розмір середньої помножити на кількість днів невикористаної відпустки.

 

Приклад. Працівник звільняється 10 березня 2023 р. З березня 2022 р. по день звільнення він перебував у відпустці без збереження зарплати. Оклад - 10000,00 грн на місяць. Компенсації підлягає 24 к.д. невикористаної щорічної основної відпустки.

Сумарний річний дохід – 120000,00 грн (10000,00 грн х 12);

Розрахунковий період 12 місяців: березень 2022 – лютий 2023 рр.;

Дні, які візьмуть участь розрахунку відпускних: 364 к.д. (365к.д.в році – 1 св.д. (8 березня 2022 року));

Середньоденна зарплата: 329,67 грн (120000,00 грн : 364 к.д.)

Сума відпускних: 7912,08 грн (329,67 грн х 24 к.д.відпустки).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»