• Посилання скопійовано

Відпустка демобілізованого працівника

Працівник мобілізований 27.02.2022 р. До 31.07.2022 року йому виплачувався середній заробіток. 20.12.2022 р. його демобілізовано за віком. 21.12.2022 року він приступає до роботи та хоче піти у щорічну відпустку. Як розрахувати середній заробіток для розрахунку відпускних? Який період брати для його розрахунку?

Законом №2352 внесено зміну в ст. 9 Закону про відпустки, які діють з 19.07.2022 р.

Згідно з пп. 2 ст. 9 Закону про відпустки, до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, не зараховуватиметься час, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову. 

Тобто мобілізований працівник, після скасування (з 19.07.2022 р.) нарахування середньої роботодавцем, не матиме права на трудовий стаж, що дає право на дні відпустки. А до 18.07.2022 р. включно мобілізований працівник матиме право на дні основної щорічної відпустки.

Аналогічну думку висловила Держпраці в Київській області у своєму роз’ясненні.

Тож, на жаль, через внесені зміни, навіть при збереженні роботодавцем мобілізованому працівнику середнього заробітку, як в даному випадку до 31.07.2022 р., останній не матиме права на дні щорічної відпустки.

Таким чином, працівник після демобілізації має право на щорічну основну відпустку на підприємстві, на якому він працював на час призову або укладання контракту. Цим правом працівник може скористатися у будь-який зручний для нього час (у тому числі відразу після демобілізації), а в разі звільнення незалежно від підстав – отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Тож, якщо працівник у грудні хоче піти у відпустку, то розрахунковим періодом буде грудень 2021 - листопад 2022 р. з цього періоду потрібно виключити всі дні починаючи з 19.07.2022 р.

Відпускні розраховуються в звичайному порядку, враховуючи норми Порядку №100.

Тобто, обчислення  середньої  заробітної  плати  для оплати часу відпусток  проводиться  виходячи  з  виплат за останні 12 календарних місяців роботи,   що   передують  місяцю  надання  відпустки. 

Працівникові,  який  пропрацював на підприємстві менше  року,  середня  заробітна  плата обчислюється виходячи  з  виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається  відпустка. 

Зазначимо, що при обчисленні  середньої заробітної платидля оплати за час відпусток   до  фактичного  заробітку  включаються виплати  за  час,  протягом якого працівнику зберігається середній заробіток   (за  час  попередньої  щорічної  відпустки,  виконання державних   і   громадських  обов’язків,  службового  відрядження, вимушеного  прогулу  тощо)  та  допомога  у  зв’язку  з тимчасовою непрацездатністю (абз. 4 п. 3 Порядку № 100).

Отже, час, коли мобілізованому працівнику виплачувався середній заробіток включається до розрахункового періоду і дні і сам заробіток. Окрім, як зазначено вище, періоду коли за працівником не зберігався середній заробіток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»