• Посилання скопійовано

Переведення працівника разом з компенсацією на інше підприємство: яка відповідальність?

На вимогу воєнного часу та обставин, які склалися в країні у зв’язку з військовою агресією російської федерації, Законом №2352, який набрав чинності 19 липня 2022 р., внесено зміни до КЗпП, зокрема, виключено ст. 81. Якщо зробити переведення працівників з відпустками? Яка відповідальність за такі дії?

У разі звільнення працівників по переведенню на інше підприємства чинне законодавство не дозволяє переводити дні невикористаної відпустки та компенсації за них на інше підприємство, оскільки Закон №2352 з 19.07.2022 р. виключив ст. 81 КЗпП та ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки. 

Раніше  ст. 81 КЗпП передбачала, що за бажанням працівників, переведених на роботу з одного підприємства на інше, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення. А ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки, - що у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

Переведення працівників за їх згодою на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду є підставою для припинення трудового договору (пп. 5 ст. 36 КЗпП). Тож, на новій роботі працівники укладають інший трудовий договір.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону №2136 у разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до ст. 24 Закону про відпустки.

Отже, на сьогодні, у зв’язку з виключенням вищезазначених норм, у разі звільнення працівників за переведенням, їм маєвиплачуватися грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на підставі ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону про відпустки.

Таким чином, при звільненні працівника за переведенням підприємство повинно не тільки нарахувати/утримати та сплатити податки до відповідних бюджетів але й виплатити компенсацію працівнику у день звільнення, а не перераховувати її на інше підприємство. Оскільки, нове підприємство з 19.07.2022 р. не несе жодних зобов’язань щодо відносин, які були у працівника з попереднім підприємством, зокрема оприбутковувати компенсаційну виплату для нових працівників та виплачувати її, так і немає обов’язку надавати новому працівнику щорічну основну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного терміну його роботи. 

Отже, перерахована сума компенсації на нове підприємство вважатиметься помилково перерахованою, яку потрібно буде повернути, щоб уникнути штрафу у розмірі 1 МЗП (за кожне порушення) за порушення інших вимог законодавства про працю (абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП). 

А поки відбуватиметься повернення коштів, буде втрачено час для своєчасного розрахунку з працівниками при звільненні (ст. 116 КЗпП), що призведе до нарахування середнього заробіткуза весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців (ст. 117 КЗпП). 

Також несвоєчасний розрахунок зі звільненими працівникамиможе призвести до штрафів, а саме до:

1. посадових осіб роботодавця можуть притягти до адміністративної відповідальності за ст. 41 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн);

2. роботодавця можуть застосувати фінансову відповідальність у вигляді штрафу за ст. 265 КЗпП:

  • 1 МЗП - при затримці розрахунку не більше місяця (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП);
  • 3 МЗП - при затримці виплати більш ніж на один місяць та установленої на момент виявлення порушення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Звертаємо увагу, якщо роботодавець не виплатить належних працівникові коштів у день звільнення і середнього заробітку за час затримки розрахунку, то колишній працівник має право звернутися до суду, на підставі ст. 233 КЗпП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»