• Посилання скопійовано

Релокація підприємства разом з працівниками через блекаут

У зв'язку з можливим блекаутом (відсутністю світла, води, тепла та інтернету) компанія розглядає можливість релокації офісу та частини працівників в іншу місцевість, оплативши оренду офіса та проїзд і проживання працівників і членів їх сімей в новій місцевості. Чи буде вважатися додатковим благом оплата підприємством проживання працівників в новій місцевості?

Через масові атаки об’єктів критичної інфраструктури та загрози блекауту в країні бізнес частіше за все замислюється над тимчасовим переїздом в іншу місцевість разом з працівниками. Щоб здійснити релокацію підприємства з працівниками, потрібна згода останніх на переїзд.

Відразу зазначимо, що у період дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місяці не застосовуються.

При цьому працівники можуть бути попереджені про зміну істотних умов праці відразу після прийняття роботодавцем відповідного рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці, без дотримання норми ст. 32 КЗпП.

Тож, відразу стає зрозумілим, що переведення працівників в іншу місцевість не є відрядженням, а є гарантією та компенсацією при переїзді працівників в іншу місцевість.

Але відповідно до ст. 120 КЗпП працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість, виплачуються: 

  • вартість проїзду працівника і членів його сім'ї (крім випадків, коли власник або уповноважений ним орган надає для цього відповідні   засоби   пересування)   у   порядку   і  в  розмірах, встановлених законодавством для відряджень; 
  • витрати по перевезенню майна залізничним,  водним  і автомобільним транспортом (загального користування) вагою  до  500 кілограмів  на  самого  працівника  і до 150 кілограмів на кожного члена сім'ї,  який переїжджає.  За згодою  сторони,  яка  приймає, можуть бути оплачені витрати на перевезення майна більшої ваги; 
  • добові за час перебування в дорозі  у розмірі, встановленому законодавством для відряджень; 
  • одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім'ї, який переїжджає. Працівникові - в  розмірі  його місячного  посадового  окладу  (тарифної  ставки)  за новим місцем роботи і кожному члену сім'ї,  який переїжджає,  -  в  розмірі  25 % одноразової допомоги самого працівника;
  • заробітна  плата  за  дні   підготовки до переїзду і влаштування на новому місці проживання,  але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі виходячи з  посадового  окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи.

До членів сім'ї працівника, на яких виплачується компенсація, належать чоловік,  дружина,  а також діти і батьки  подружжя,  які перебувають на їх утриманні і проживають разом з ними. 

Якщо заздалегідь точно визначити розмір належних працівникові сум  компенсації  неможливо,  то  за  згодою сторін йому видається аванс. За отриманий аванс працівник має подати авансовий звіт.

Вартість проїзду членів сім'ї і перевезення їх майна, а також одноразова допомога їм виплачуються у разі, якщо вони переїжджають на нове місце проживання працівника до закінчення одного  року  з дня фактичного отримання ними жилого приміщення.

Якщо працівник  переводиться  або  приймається  на  роботу на строк не більше одного року,  а сім'я  з  ним  не  переїжджає,  за погодженням  сторін  замість  виплати  одноразової  допомоги  йому можуть   відшкодовуватися   витрати,   пов'язані   з    тимчасовим проживанням  на  новому  місці.  Розмір  відшкодування  витрат  не повинен перевищувати 50% розміру добових.

Всі ці виплати покриваються за рахунок роботодавця. Крім того, зазначені виплати оподатковуватимуться ПДФО та ВЗ, а от ЄСВ не нараховується, оскільки компенсаційні виплати та добові, які виплачуються роботодавцем при переведенні в іншу місцевість не входять до фонду оплати праці (п. 3.15 Інструкції № 5).

У випадку, якщо роботодавець компенсуватиме вартість проживання працівника в готелі, то такий дохід для працівника буде додатковим благом та підлягатиме оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Підставою буде пп. «б» пп. 164.2.17 ПКУ.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202418
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024108
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024494