• Посилання скопійовано

Щорічна відпустка під час воєнного стану

Працівник бажає оформити щорічну відпустку у січні 2023 року. При тому, що він використав 24 к.дні, які надаються під час воєнного стану. Чи можна надати відпуску на кількість днів, які він вже заробив за поточний рік? 24 к.дні відпустки дається на весь воєнний час і до кінця війни працівник вже не може брати відпустку?

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону №2136, у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця (тобто це не імперативна норма) може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. Таке правило встановлено для того, щоб роботодавці могли здійснювати свою діяльність під час воєнного стану, якщо у них недостатньо трудових ресурсів. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.Тут мається на увазі, що якщо тривалість відпустки працівника за робочий рік становить більше ніж 24 к. дні, то йому можна надати тільки 24 к.дня у період дії воєнного стану, а решту днів потрібно перенести на період його завершення (скасування).

Крім того, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. Це випливає із норм ч. 2 ст. 12 Закону № 2136.

Якщо працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, необхідно врахувати, що відповідно до ст. 10 Закону про відпустки черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Таким чином, якщо працівника не залучено до роботи на об’єктах критичної інфраструктури, працівник може йти у щорічну відпустку з січня 2023 р. на всі календарні дні, що зароблені до цього періоду. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»