• Посилання скопійовано

Звільнення директора та переведення на цю посаду працівника підприємства

Засновник продає частку в СК іншому засновнику. Паралельно звільняється директор. На його посаду призначатиметься працівник ТОВ, який займає іншу посаду. Які звіти та коли треба подати до ДПС? Звільнення директора і призначення нового (переведення на іншу посаду) відображається лише в об'єднаному звіті, чи потрібно ще якесь повідомлення до ДПС подати?

Відразу почнемо з послідовності дій бухгалтера.

 

Звільнення директора

На директора – найманого працівника, як і на інших працівників поширюється трудове законодавство. Тому щоб звільнити найманого працівника з посади директора, потрібна написана заява: за власним бажанням з письмовим попередженням за два тижні (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Потім, на підставі заяви засновник видає рішення (якщо засновник один) або протокол загальних зборів засновників про його звільнення, яке буде підставою для оформлення наказу про звільнення. 

Крім того, у день звільнення директору проводяться всі належні виплати (ст. 116 КЗпП), видається копія наказу про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні, а також на вимогу працівника внесяться належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

Якщо трудова книжка зберігалася на підприємстві, то вноситься відповідний запис про звільнення та видається працівнику (директору) під підпис у журналі обліку руху трудових книжок. При цьому запис у трудовій книжці має відповідати запису в наказі про звільнення (п. 2.4 Інструкції №58), наприклад: «Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України» (графа 3), а у графі 4 зазначається підстава - Наказ №… від….».

 

Переведення працівника на посаду директора

Ініціатива щодо переведення, в даному випадку на посаду директора, може належати як працівникові (подається відповідна заява на ім’я керівника підприємства), так і роботодавцю (як правило, це ініціатива безпосереднього керівника працівника або кадрової служби, оформлена доповідною запискою).

В любому випадку, про переведення на іншу посаду працівника, у роботодавця має бути документ, що засвідчує згоду працівника. Тож, у разі переведення за рішенням керівника від працівника отримують заяву про згоду на переведення на іншу посаду, а у разі ініціативи працівника потрібна заява про переведення на іншу посаду.

Потім ці заяви подають на розгляд засновнику/засновникам про що оформляється рішення/ рішення та протокол. При позитивному рішенні керівник підприємства видає відповідний наказ та ознайомлює нового директора з ним під підпис. В наказі доцільно зазначити дату переведення та розмір оплати праці.

Якщо наказ на призначення нового директора видається в останній робочий день попереднього директора, то він в цей день має повноваження щодо підпису наказів. У випадку, якщо наказ видається після звільнення попереднього директора, скажімо, на наступний день, то наказ підписує вже новий діючий директор. Зміст наказу може бути наступний: «Приступаю до виконання обов’язків директора ТОВ «Мир» на підставі рішення загальних зборів учасників товариства про обрання мене на посаду директора шляхом переведення з посади юриста, з 14.12.2022 р. з окладом 10000,00 грн.

Підстава: Протокол загальних зборів учасників ТОВ «Мир» від 12.12.2022 № 8».

 

Повідомлення органів про зміну директора

І. Повідомлення до ДПС про прийняття на роботу

Подавати до податкової повідомлення про прийняття на роботу директора не потрібно (інформація про керівника з 5 березня 2020 р. не дублюється, бо податківці самі її беруть з ЄДР).

 

ІІ. Повідомлення держреєстратора

Про зміну директора слід повідомити держреєстратора. Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи подаються такі документи (ч. 4 ст. 17 Закону №755):

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну керівника;
  • про сплату 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (крім громадських об’єднань та благодійних організацій), що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою (ст. 36 Закону №755).

 

ІІІ. КЕП

Потрібно оформити новий сертифікат електронного підпису на нового керівника, тобто потрібно відправити Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису J(F)1391103 (за посадою «директор» і на тип підпису «директор»). Форму №1-ОПП подавати не потрібно, оскільки інформація про зміну керівника оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. Також, не забудьте анулювати ключі, якщо вони діючі, попереднього директора.

 

ІV. Зразок підпису в банк

Новому директору потрібно подати інформацію в банк, де обслуговується підприємство, та оформити нові картки зразків підписів в банку, оскільки директор є особою, яка має право розпоряджатися грошовими коштами підприємства. 

 

Додаток 5 Об’єднаної звітності

Додаток 5 подається платником єдиного внеску, якщо протягом звітного періоду, зокрема, якщо особу переміщено з одного структурного підрозділу до іншого, переведено на іншу постійну посаду або роботу у того самого платника єдиного внеску.

Тобто, інформацію про переведення працівника з однієї посади на іншу (на постійній термін) відображають у кварталі, в якому сталася подія, в Додатку 5 об’єднаної звітності, оскільки Додаток 5 це єдиний додаток, який заповнюється один за квартал без помісячного розділення, одним рядком.

Отже, факт переведення працівника на нову посаду директора відображатиметься в Додатку 5 Об’єднаної звітності наступним чином:

  • у графі 07 - код категорії особи «1 - основний працівник» або «2 - сумісник»; 
  • у графі 10 - дата початку роботи на новій посаді; 
  • у графі 12 – зазначається «1-так» - переведено на іншу посаду; 
  • у графі 16 – документ про переведення (наказ №.. від..); 
  • у графах 13 - 15 зазначаються професійна назва роботи, код КП та посада за новою посадою;
  • графи 05,06,08,09,11 – заповнюються в звичайному порядку;
  • графи 17,18,19,20  - не заповнюються.

Об’єднана звітність подається у визначені строки для подання квартальної звітності.

 

Продаж засновником частки в СК іншому засновнику

Учасник ТОВ має право продати свою частку (її частину) одному або декільком учасникам цього товариства або ж третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ). Звісно, переважне право надається учасникам товариства.

Для продаж частки СК укладається договором купівлі-продажу. Крім того, оформлюється акт приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства, бо саме акт є підставою для державної реєстрації змін до складу учасників у зв’язку з відчуженням частки (абз. 1 ч. 5 ст. 17 Закону №755) та підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Зміни про склад учасників

Для державної реєстрації зміни складу учасників шляхом відчуження частки державному реєстратору, новий власник частки або учасник, який продав частку, має подати наступні документи:

  • заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • нотаріально посвідчений акт приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства.

Ці зміни реєструються без рішення загальних зборів товариства.

 

Зміни до статуту

Якщо в статуті наведено склад засновників, то потрібно внести до нього зміни. Для цього необхідно провести загальні збори учасників товариства, на яких внести зміни до статуту та затвердити його у новій редакції.

Для державної реєстрації змін, що містяться в установчому документі, державному реєстратору необхідно подати наступні документи:

  • заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію протоколу загальних зборів товариства;
  • статут товариства в новій редакції;
    документ, що засвідчує повноваження особи, яка подає документи.

Підписи в протоколі та новій редакції статуту повинні бути нотаріально посвідчені. Після здійснення цих дій потрібно оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи.

 

Оподаткування доходу засновника від продажу частки

У засновника дохід, отриманий від продажу частки у статутному капіталі, підлягає оподаткуванню ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) (пп. 14.1.81-1 ПКУ). А саме оподатковується вартість номінального розміру частки у статутному капіталі при створенні товариства. Негативна різниця є інвестиційним збитком. Крім того, засновник - продавець зобов’язаний буде, незалежно від того отримав інвестиційний прибуток чи збиток, відобразити таке відчуження у своїй річній податковій декларації (пп. 170.2.1 ПКУ).

 ***

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»