• Посилання скопійовано

Чотири ЦПД з працівником протягом року: які наслідки?

Зі штатним працівником протягом року було укладено чотири договори ЦПХ (декілька років поспіль). Які податкові наслідки можуть виникнути у підприємства та у працівника, як фізособи, враховуючи систематичність укладення таких договорів? За яким кодом бюджетної класифікації сплачувати ПДФО з винагороди за договором ЦПХ штатному працівнику підприємства?

Які податкові наслідки можуть виникнути у підприємства та у працівника, як фізичної особи, враховуючи систематичність укладення таких договорів? 

Цивільно-правові відносини між працівником та суб’єктом господарювання регламентовані ЦКУ.

Сторонами цивільно-правового договору є замовник і виконавець. У разі укладення такого договору виконавецьзобов’язується  виконати певну роботу, надати послугу, а замовник – виплатити винагороду виконану роботу чи надану послугу. Розмір винагороди визначається договором і не залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Термін оплати зазначається в договорі.

Виконавець, на відміну від найманого працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, самостійно організовує свою роботу (якщо іншого не передбачено цивільно-правовим договором) і виконує її на власний ризик. 

Таким чином, основною ознакою, що відрізняє відносини за договорами ЦПХ від трудових, є те, що  за договором ЦПХ, основна трудова діяльність особи, як найманого працівника,залишається за його межами, а метою договору ЦПХ є отримання певного матеріального результату – виконаної роботи або наданої послуги. Також виконання певних робіт та послуг не повинно збігатися з посадовими обов’язками, які працівник виконує на цьому ж підприємстві за трудовим договором.

Якщо ж робота, або надання послуги, яку виконує физична особа – виконавець,  має системний характер (робота виконується постійно, працівник постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату  праці), то роботодавець у цьому випадку злісно  порушує чинне законодавство про працю, зокрема, ст.  21  та ст.  24 КЗпП.

Крім того, для фізособи, яка не має статусу підприємця і регулярно виконує роботи за ЦПД, є ризик визнання такої діяльності підприємницькою із застосуваннямадміністративної відповідальності на підставі ст. 164 КпАП, за ведення господарської діяльності без державної реєстрації, щопередбачає штраф у розмірі від 1 000 до 2 000 НМДГ (від 17 000 до 34 000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини, грошей, отриманих у результаті неправомірних дій.

Перевіряти договори ЦПХ не належить до компетенції Держпраці, як і не має права визнавати цивільно-правові відносини трудовими, як наслідок, без рішення суду накладати штраф. Тут, штрафи залежать від того, що передбаченодоговором ЦПХ, чи є в ньому ознаки трудових відносин та від конкретної ситуації, яку розглядатиме суд для винесення рішення чи на користь фізособи, чи роботодавця чи перевіряючого органу.

 

За яким кодом бюджетної класифікації сплачувати ПДФО з винагороди за договором ЦПХ штатному працівнику підприємства?

Відповідно до Наказу «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р.  № 11 при сплаті до бюджету ПДФО із доходів (винагороди) платника податку інших ніж заробітна плата затверджено код 11010400. Цей код бюджетної класифікації варто зазначати і у платіжці при сплаті ПДФО утриманої з винагороди за договором ЦПХ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»