• Посилання скопійовано

Довготривалий лікарняний для догляду за 15-річною дитиною: чи оплачувати?

Працівниця надала довгостроковий лікарняний для догляду за дитиною (за свідоцтвом про народження – дитині 15 років). Довідки чи інших документів, що дитина має інвалідність, немає. За поясненням працівниці, дитина захворіла на цукровий діабет, після лікування планують проходити МСЕК для встановлення дитині інвалідності. Чи можна приймати такий лікарняний для розрахунку без додаткових довідок?

На сьогодні, згідно з Інструкцією №455 передбачено два документи, які підтверджують догляд за хворою дитиною:

  • листок тимчасової непрацездатності;
  • довідка про догляд за хворою дитиною (ф. № 138/0).

Якщо говорити про дітей, старших 14 років, при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах, то:

  • лікарняний листок можна отримати на термін до 3 днів. Як виняток, залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов, цей термін може  бути  продовжений за рішенням ЛКК, а в разі її відсутності - головного лікаря, але не більше 7 календарних днів (п. 3.2 Інструкції № 455);
  • якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною,  після закінчення максимального терміну (7 к. днів) зазначеного у листі непрацездатності, видається довідка за формою, встановленою МОЗ України (ф. № 138/0).

Тобто, бачимо, що видача лікарняного листка для догляду за хворою дитиною старше 14 років (яка не має інвалідності), довше ніж на 7 к. днів законодавством не передбачено.

Для догляду за хворим старше 14 років, який знаходиться на  стаціонарному  лікуванні,   згідно з висновком ЛКК про необхідність індивідуального догляду, видається довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу (п. 3.16 Інструкції № 455).

Тож, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. А видана медична довідка (ф. №138/0) оплаті не підлягає та є підтвердженням причини відсутності працівника на роботі.

Оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною здійснюється з першого дня непрацездатності (захворювання дитини) за рахунок коштів ФСС.

Таким чином, якщо лікарняний, який принесла працівниця, для догляду за хворою дитиною виписаний на 7 календарних днів, він береться в розрахунок та підлягає оплаті з першого дня за рахунок Фонду. У разі хвороби дитини більше 7 к. днів, починаючи з 8 дня, має бути довідка (ф. № 138/0). І якщо у висновку цієї довідки написано, що дитина хвора на цукровий діабет, то така довідка є підставою для отримання особою, яка  здійснює догляд за хворою дитиною, на роботі відпустки без збереження зарплати, тривалістю, визначеною в медичному висновку (зазвичай видається до повного одужання дитини).

Так, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, відпустка без збереження заробітної плати надається матері або іншим особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, зокрема, в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний)  - не більш як до досягнення дитиною 16-річного віку.

На період такої неоплачуваної відпустки за працівником зберігається місце роботи, посада. Після закінчення строку дії медичного висновку зазначеного в довідці працівник повертається до виконання своїх трудових обов’язків.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»